Σε νέα παράταση με πιο πιθανή ημερομηνία την 24η Σεπτεμβρίου οδηγείται το ΟΣΔΕ, καθώς στις δηλώσεις υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και ο ρυθμός οριστικοποίησης είναι αργός.

Αυτή είναι μόνο μια διάσταση του προβλήματος. Η πιο μεγάλη διάσταση έχει να κάνει με το ποσό της πληρωμής τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι πληροφορίες επί τούτου θέλουν τους υπεύθυνους να καταβάλλουν προσπάθειες για να πληρωθεί τουλάχιστον η βασική ενίσχυση, η οποία επίσης θα είναι μειωμένη κατά 20%-30% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ η πληρωμή των οικολογικών σχημάτων που αντικαθιστούν υποτίθεται το πρασίνισμα (πέρσι ήταν το 43% της βασικής), καθίσταται μάλλον αδύνατη σε αυτά τα χρονικά πλαίσια.

Featured Image

Όπως αναφέρουν γνώστες του ΟΣΔΕ και των αγροτικών πληρωμών γενικότερα, παραγωγοί που περίμεναν το Δεκέμβριο για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο γεωπόνο και τα λοιπά εφόδια και υποχρεώσεις αναμένεται να έλθουν αντιμέτωποι με μειώσεις – σοκ, όταν πάνε στην τράπεζα να δουν το λογαριασμό τους. Εκτός του ότι θα πληρωθεί μόνο η βασική, αυτή θα είναι δραματικά μειωμένη εξαιτίας της σύγκλισης βάσει νέας ΚΑΠ και συγκεκριμένα αντί για 1 δις και κάτι εκατομμύρια, δεν θα ξεπεράσει τα 850 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι, ένας παραγωγός που μέχρι πέρσι εισέπραττε 10.000 ευρώ, τώρα το φθινόπωρο και το Δεκέμβριο δεν θα ξεπερνά τα 4.000 με 6.000 ευρώ. Εκείνοι δε, που αναμένεται, με αυτά τα δεδομένα, να υποστούν μεγαλύτερο σοκ, είναι οι αγρότες με μεγάλο μέγεθος εκμετάλλευσης, αλλά και οι παραγωγοί από περιοχές και περιφέρειες με υψηλή κατά το παρελθόν μοναδίαια αξία δικαιωμάτων. Κι αυτό γιατί οι μικροί παραγωγοί (με δικαιώματα στα 500 και 600 ευρώ το χρόνο) θα λάβουν και την αναδιανεμητική. Όλων των παραπάνω δεδομένων, φαίνεται πως τη νέα χρονιά πάμε για… αντικατάσταση των επιδοτήσεων… με επιδόματα, κάτι για το οποίο θα ήταν πολύ πιο σώφρον να ενημερώσει τον κόσμο το ΥπΑΑΤ άμεσα και όχι να το μάθει τότε που θα πληρωθεί ο αγροτικός κόσμος… Έτσι δεν είναι κύριοι υπουργοί;

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image