Ολόκληρες καλλιέργειες ελιών που κλάπηκαν τη νύχτα, κλοπές αγροτικών οχημάτων, φορτία συνοδευόμενα σαν να ήταν θωρακισμένα φορτηγά: «αυτό που υποφέρουν οι αγρότες, και ειδικότερα οι ελαιοπαραγωγοί, αυτή την περίοδο είναι πραγματικά απαράδεκτο για μια σύγχρονη χώρα, όπου η ασφάλεια αυτών που παράγουν, η δημιουργία εισοδήματος και η παροχή θέσεων εργασίας θα πρέπει να είναι φυσιολογικό, είμαστε σε κατάσταση εγρήγορσης και διαρκούς ανησυχίας», καταγγέλλει ο Τζενάρο Σικόλο (στη φωτογραφία), περιφερειακός πρόεδρος της Cia Puglia και εθνικός αντιπρόεδρος της Cia.

Οι κλοπές και οι αποτυχημένες απόπειρες είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο σε κάθε περιοχή της Απουλίας. Η εκστρατεία ελαιοκαλλιέργειας βρίσκεται τώρα σε πλήρη εξέλιξη σε κάθε επαρχία της Απουλίας. Μετά από μήνες ταλαιπωριών, δυσκολιών, ακραίων καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως προβλημάτων, από τη δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού μέχρι την αύξηση του κόστους παραγωγής, επιτέλους στους ελαιώνες όλης της περιοχής οι ελαιοκαλλιεργητικές εταιρείες προσπαθούν να καρπωθούν μήνες και μήνες εργασίας, αφού δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για την προστασία των φυτών από τις ασθένειες των φυτών και την παρέμβαση με επείγουσα άρδευση έναντι των επιπτώσεων της παρατεταμένης ξηρασίας.

Από ποιοτική άποψη, υπόσχεται μια θετική χρονιά. Ακριβώς τη στιγμή που προσπαθούμε να επανεκκινήσουμε έναν ζωτικό, στρατηγικό και θεμελιώδη τομέα και από τουριστική άποψη για ολόκληρη την Απουλία, με ενδιαφέρουσες εξελίξεις και σημάδια ανάπτυξης για τον πετρελαϊκό τουρισμό, τα πλοκάμια του εγκλήματος κινδυνεύουν να ματαιώσουν την προσπάθεια που παράγεται από εκατοντάδες ελαιοκαλλιεργητές, δεκάδες οργανώσεις παραγωγών και κοινοπραξίες , δεσμευμένες να υποστηρίξουν μια σημαντική και εξαιρετικά σημαντική δέσμευση και από κοινωνική και εργασιακή άποψη για χιλιάδες οικογένειες.

Featured Image

«Η γεωργία και οι αγρότες πρέπει να προστατεύονται και να προστατεύονται – προσθέτει ο Sicolo -. Είμαστε μια υπαίθρια βιομηχανία, η πιο σημαντική στην περιοχή από όλες τις απόψεις. Δεν είναι δυνατόν να παραδοθούμε σε αυτήν την κατάσταση πραγμάτων, δεν είναι αποδεκτό να συνηθίσουμε σε αυτό το κλίμα της άγριας δύσης , γιατί αυτό θα σήμαινε ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών, αυτό να έχουν ένα επίπεδο προσωπικού, επιχειρηματικού και επαρκούς εργασιακού περιβάλλοντος , στα πρότυπα μιας μεγάλης χώρας όπως η Ιταλία. Οι ελαιοκαλλιεργητές κάνουν επιχειρήσεις. Το κάνουν με σύγχρονο τρόπο, με σημαντικό προγραμματισμό, σημαντικές επενδύσεις, χρήση πόρων και προσωπικού. Και τότε ήρθε η ώρα η Πολιτεία να κάνει αισθητή την παρουσία της. Η Cia Puglia έχει αναπτύξει ακριβείς και εφαρμόσιμες προτάσεις. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια περιφερειακή αγροτική αστυνομική δύναμη που έχει συγκεκριμένες δεξιότητες, εύρος και προνόμια επέμβασης για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στην ύπαιθρο .»

«Η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στις αγροτικές επιχειρήσεις που έπεσαν θύματα των κλοπών είναι τεράστια και, σε αυτήν, προστίθεται ένα αίσθημα φόβου, θυμού και απογοήτευσης για ό,τι συνέβη και αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές τη σύσταση περιφερειακής αγροτικής αστυνομικής δύναμης. Υπό το πρίσμα της αναζωπύρωσης των φαινομένων, ζητάμε για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσουμε επίσης τον στρατό για την αποτελεσματική αστυνόμευση της επικράτειας», επαναλαμβάνει ο Sicolo. «Είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν «ηλεκτρονικά μάτια» συνδεδεμένα με τις δομές ελέγχου του Αστυνομικού Σώματος . Στην ύπαιθρο, τα αγροκτήματα κλέβουν τα πάντα: εργαλεία, ολόκληρα συστήματα άρδευσης, ακόμη και λιπάσματα και όσα χρησιμοποιούν οι αγρότες για φυτοϋγειονομικές θεραπείες. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ακριβό υλικό, η αφαίρεση του οποίου προκαλεί πολύ σοβαρές ζημιές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας έχει απειληθεί από εγκληματίες. Οι πράξεις εκφοβισμού και προειδοποίησης της μαφίας αντιπροσωπεύονται συχνά από κακόβουλες ζημιές σε φυτά και καλλιέργειες, με το ξερίζωμα ή την κοπή δέντρων. Εδώ και χρόνια ζητάμε αλλαγή όσον αφορά την ασφάλεια, οι εταιρείες δεν μπορούν πλέον να το κάνουν», καταλήγει ο πρόεδρος της Cia Puglia.

olivonews

Featured Image