Επιστολή ενός ελαιοπαραγωγού (Μ.Ο. είναι τα αρχικά του) στο Agronewsbomb για την κατάσταση με τα εκθλιπτικά δικαιώματα, η οποία όμως σίγουρα δεν αφορά όλα τα λιοτρίβια.

Θα ήθελα να εκφράσω κάποια παράπονα μου και ερωτήσεις προς αρμόδιους φορείς:

Featured Image

Χαμός και εκμετάλλευση από τα ελαιοτριβεία επίσης!! Κάθε χρόνο παίρνουν ποσοστό στο λάδι μας για τα δικαιώματα αλέσεως και επίσης για τα μεταφορικά από τον ελαιώνα μας στο ελαιοτριβείο. Εμένα προσωπικά παίρνουν 13%… 10 για την άλεση και 3% για την μεταφορά. Γιατί δεν το γράφουν ξεκάθαρα στο χαρτί με τις αλχημείες που κάνουν και σου δίνουν στο τέλος. Το όποιο δικαίωμά τους, το παίρνουν σε αντίτιμο λαδιού από αυτό που σου βγάζουν. Έτσι όταν το κιλό το λάδι (όχι το λίτρ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), είχε 2,7 ευρώ, κρατούσαν 13% από το παραγόμενο λάδι ως δικαίωμα ελαιοτριβείου. Όταν πέρσι είχε τέτοια εποχή 5 ευρώ το λάδι (οι τρεις γραμμές πάντα) πάλι κρατούσαν 13% και φέτος με 9 ευρώ θα κρατήσουν το ίδιο!!! Ποιος κερδίζει εις βάρος της τσέπης του ιδιοκτήτη των ελιών; Και σαφέστατα χωρίς να εκδίδουν πάντα το ειδικό παραστατικό…

Ερωτώ λοιπόν… το μηχάνημα πέρσι ή προηγούμενες χρονιές δούλευε διαφορετικά και είχε μικρότερο κόστος; Γιατί δεν ορίζεται με νόμο… Το κόστος – δικαιώματα ελαιοτριβείου σε ευρώ. Με βάση τον τόνο στις καθαρές ελιές που ζυγίζονται και που θα πάνε μετά στον σπαστήρα για σπάσιμο και ζύμωση. Έτσι θα βγαίνει το κόστος ξεκάθαρα και χωρίς αλχημείες. Αν θέλει ο παραγωγός πληρώνει σε μετρητά εκείνη την στιγμή το ελαιοτριβείο, ή αφήνει το ανάλογο βάρος λαδιού με βιάση την τιμή του εκείνη την στιγμή και πάντα με έκδοση παραστατικού πληρωμής!!

Featured Image