Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στον Προφήτη Ηλία, με φόντο τον ξεσηκωμό για το “πετσόκομμα” στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

“Είναι πλέον καιρός να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες της Κρήτης και να καταλάβουν οι εκπρόσωποι της πολιτείας ότι η ΚΑΠ δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον τρόπο που σχεδιάστηκε”.

Αυτό επεσήμανε στο Cretalive ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, μετά την συνάντηση εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα, βουλευτών και τοπικών φορέων, το απόγευμα του Σαββάτου στον Προφήτη Ηλία. Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το “πετσόκομμα” στις επιδοτήσεις, οι οποίες φέτος είναι εξαιρετικά μειωμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ιερωνυμάκης, στη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε ο τρόπος με τον οποίο τα χρήματα “χάνονται” από το νησί και τονίστηκε η ανάγκη ουσιαστικής διαβούλευσης και αναθεώρησης της ΚΑΠ, η οποία “δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει με τον τρόπο που σχεδιάστηκε”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν όπως έγιναν πέρυσι και στη συνέχεια να πάμε σε αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ. Εξάλλου, άλλο το καθεστώς που ισχύει στον αγροτικό τομέα και άλλο στον κτηνοτροφικό. Ξεχωριστά, άλλωστε, περιλαμβάνονται στη νέα ΚΑΠ”

Featured Image

Σε άλλο σημείο, ο ίδιος ανέφερε: “Κουβεντιάζουν για κινητοποιήσεις. Ποιες κινητοποιήσεις; Έτσι, χωρίς σχεδιασμό;”

“Δεν μπορούν για την Κρήτη να ακολουθούν πολιτική ηπειρωτικής χώρας και να μην λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιού”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών, τονίζοντας ότι ξεκινά άμεσα δουλειά ειδική Επιτροπή με τη συμμετοχή τεχνικών συμβούλων, προκειμένου να αναδειχθούν αυτές οι ιδιαιτερότητες και να πεισθούν οι αρμόδιοι να κάνουν τις απαιτούμενες αλλαγές πριν “καταρρεύσει ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας στην Κρήτη”. Μια κατάρρευση που – όπως υπογράμμισε ο ίδιος – θα συμπαρασύρει δεκάδες επαγγέλματα στο νησί.

Σημειώνεται ότι σε αυτό τον αγώνα, οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως αναφέρει ο κ. Ιερωνυμάκης, επιδιώκουν και έχουν στο πλευρό τους όλους τους παραγωγικούς φορείς του νησιού, κάτι που επισημάνθηκε στη συνάντηση. Παράλληλα, τονίστηκε ότι παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, οι αγροτοκτηνοτρόφοι ζητούν την πληρωμή των ενισχύσεων με βάση την περυσινή χρονιά και την αναστολή για ένα χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ώστε να αναθεωρηθεί και να αρθούν οι αδικίες.

Featured Image