Δημοσιεύτηκε η Έκθεση Παγκόσμιας Αγοράς για το Blockchain στη γεωργία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων για το 2022 από την Reportlinker.com.

Σημαντικοί παίκτες και τάσεις

Σύμφωνα με την περίληψη της Έκθεσης “Οι σημαντικότεροι παίκτες στην αγορά του blockchain στη γεωργία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι οι IBM, Microsoft, SAP-SE, Ambrosus, Arc-net, OriginTrail, Rip.io, Provenance, ChainVine και AgriDigital. Η παγκόσμια αγορά blockchain στη γεωργία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί από 189,48 εκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 278,60 εκατομμύρια δολάρια το 2022 με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 47,0%. Η αλλαγή στην αναπτυξιακή τάση οφείλεται κυρίως στο ότι οι εταιρείες σταθεροποίησαν την παραγωγή τους αφού καλύψουν τη ζήτηση που αυξήθηκε εκθετικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2021. Η αγορά αναμένεται να φτάσει τα 1295,93 εκατομμύρια δολάρια το 2026 με CAGR 46,9%. Η αγορά blockchain στη γεωργία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων αποτελείται από πωλήσεις υπηρεσιών blockchain στη γεωργία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων από οντότητες (οργανισμούς, ατομικούς εμπόρους και συνεργασίες) που παρέχουν υπηρεσίες blockchain στη γεωργία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων”.

Τι είναι το Blockchain στη γεωργία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων

“….Η τεχνολογία Blockchain επιτρέπει την ιχνηλασιμότητα των πληροφορίες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και έτσι συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων. Παρέχει επίσης έναν ασφαλή τρόπο αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων, ο οποίος διευκολύνει την ανάπτυξη και τη χρήση καινοτομιών που βασίζονται σε δεδομένα για έξυπνη γεωργία και έξυπνη ασφάλιση γεωργίας βάσει δεικτών. Οι κύριοι τύποι blockchain στη γεωργία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι δημόσιο blockchain, ιδιωτικό blockchain, κοινοπραξία/υβριδικό blockchain. Ένα δημόσιο blockchain είναι ανοιχτό στο κοινό και μπορεί να συνδεθεί από οποιονδήποτε χωρίς ειδική άδεια. Οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται από καλλιεργητές, παραγωγούς/μεταποιητές τροφίμων και εμπόρους λιανικής για ιχνηλασιμότητα, παρακολούθηση και προβολή, πληρωμή και διακανονισμό, έξυπνες συμβάσεις, διακυβέρνηση, διαχείριση κινδύνου και συμμόρφωσης. Η Βόρεια Αμερική ήταν η μεγαλύτερη περιοχή στην αγορά blockchain στη γεωργία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων το 2021. Οι περιοχές που καλύπτονται σε αυτήν την έκθεση είναι η Ασία-Ειρηνικός, η Δυτική Ευρώπη, η Ανατολική Ευρώπη, η Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Η αγορά blockchain στη γεωργία και την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων υποστηρίχθηκε από την αυξημένη ζήτηση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην αγορά blockchain στη γεωργία και στην αγορά της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη των υφιστάμενων λύσεών τους, ενώ οι νέες επιχειρήσεις την παραγωγή αποκλειστικών λύσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των εθνικών και περιφερειακών αγορών τους. Σύμφωνα με την έκθεση NASSCOM 2019, υπάρχουν περισσότερες από 450 νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της γεωργίας με ρυθμό ανάπτυξης 25% από έτος σε έτος. Για παράδειγμα, η Agridigital είναι μια αυστραλιανή startup που χρησιμοποιεί blockchain για να υποστηρίξει την αυστραλιανή βιομηχανία σιτηρών. Βοηθά στην παρακολούθηση και τη διαχείριση των σιτηρών καθώς κινούνται σε όλη την αλυσίδα αξίας. Έτσι, η άνοδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να οδηγήσει το blockchain στη γεωργία και στην αγορά της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων κατά την περίοδο πρόβλεψης”.

Τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας Blockchain

Featured Image

“…Το blockchain στην αγορά τροφίμων και γεωργίας μπορεί να είναι ακριβό και αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη της αγοράς. Η απόκτηση των δεδομένων που μεταφορτώνονται σε ένα blockchain μπορεί να είναι δαπανηρή και αυτό μπορεί να δημιουργήσει εμπόδιο στην υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain στον γεωργικό τομέα. Για παράδειγμα, το DNA των ζώων εκτροφής θα μπορούσε να είναι ακριβό. Το μέσο κόστος συλλογής δεδομένων είναι χαμηλότερο για τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις από τις μικρότερες, γεγονός που εγείρει την ανησυχία της αύξησης της διαφοράς εισοδήματος. Επομένως, η απόκτηση δεδομένων σε μια αλυσίδα μπλοκ είναι ακριβή και εμποδίζει την ανάπτυξη της αγοράς.

Ποιές χώρες “καλύπτει” η έκθεση

Οι χώρες που καλύπτονται στην έκθεση αγοράς είναι η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

To Blockchain έρχεται να αντρέψει τα ήδη γνωστά δεδομένα στην αγορά της γεωργίας και την αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ αναμένεται η Ελλάδα να παίξει σύντομα και αυτή τον δικό της ρόλο.

Agrogata