Οι παραγωγοί τομάτας από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία ζήτησαν να εφαρμοστούν τα μέτρα διασφάλισης που προβλέπονται στη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μαρόκο ενόψει της κατάστασης «αθέμιτου» ανταγωνισμού και των «σοβαρών διαταραχών» στην αγορά που προκαλούνται από την είσοδο αυτό το προϊόν.

Η Ισπανική Ομοσπονδία Παραγωγών και Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών (Fepex) πραγματοποίησε συνάντηση στην Αλμερία με την επιτροπή τομάτας του οργανισμού και την ομάδα επαφής της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπως αναφέρεται σε δήλωση.

Οι παραγωγοί συμφώνησαν ότι το καθεστώς τιμών εισόδου, σκοπός του οποίου είναι να εγγυηθεί ελάχιστες τιμές στην κοινοτική αγορά εισαγωγών, δεν είναι «αποτελεσματικό».

Οι παραγωγοί συμφώνησαν ότι το καθεστώς τιμών εισόδου, σκοπός του οποίου είναι η εγγύηση ελάχιστων τιμών στην κοινοτική αγορά εισαγωγών, δεν είναι «αποτελεσματικό», λόγω των «παραχωρήσεων» που έγιναν στο Μαρόκο στη μέθοδο υπολογισμού του προτύπου αξίας εισαγωγής.

Επιπλέον, έχουν επισημάνει τις «σοβαρές αναταραχές» που επαναλαμβάνονται «κάθε εκστρατεία». Σύμφωνα με τους παραγωγούς, αυτή τη στιγμή, από τον Ιανουάριο, παρατηρείται «έντονη» πτώση των τιμών σε όλες τις σπεσιαλιτέ.

Featured Image

Η οργάνωση Αγρο-Διατροφικών Συνεταιρισμών, επίσης παρούσα στη συνάντηση, προειδοποίησε για «επιδείνωση» της κατάστασης λόγω της εφαρμογής των δασμολογικών παραχωρήσεων της συμφωνίας στην παραγωγή από τη Δυτική Σαχάρα, μια «σημαντική» περιοχή εξαγωγής τομάτας.

Υπογραμμίζουν ότι η εξέλιξη των τιμών στην Ισπανία για αυτό το προϊόν έχει «πολύ χαρακτηριστεί» από θερμικές διακυμάνσεις, γι’ αυτό και οι τιμές «πολύ υψηλότερες» από τον μέσο όρο έχουν καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο, οι οποίες όμως υποχώρησαν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα στοιχεία, που παρέχονται από τη Fepex, δείχνουν ότι οι εισαγωγές τομάτας από το Μαρόκο στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 42% τα τελευταία δέκα χρόνια, από 345.416 τόνους το 2014 σε 491.908 τόνους το 2023, σε σύγκριση με προνομιακή ποσόστωση 285.000 τόνων.

Η συμπεριφορά των εξαγωγών έχει εξελιχθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, με πτώση 43% στις πωλήσεις ισπανικής ντομάτας στην ΕΕ, οι οποίες έχουν μειωθεί από 786.598 τόνους το 2014 σε 448.004 τόνους το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Featured Image