Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιου Καλπάκη, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM» (Γιώργος Μελιγγώνης).

«Ζούμε ημέρες κατάρρευσης. Βλέπουμε για ακόμα μια φορά την απόλυτη ανικανότητα του “επιτελικού” κράτους», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο 105.5 FM».

«Ο κ. Μητσοτάκης μόλις στις 7 Ιουλίου έλεγε ότι είμαστε έτοιμοι για την αντιπυρική περίοδο. Ζήσαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και ένα μήνα μετά ζούμε μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή με ανθρώπινες απώλειες και μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή», σημείωσε ο Στέργιος Καλπάκης και πρόσθεσε: «Δύο χαρακτηριστικά παράδειγμα αυτής της ανικανότητας είναι ότι έμειναν απροστάτευτες ακόμα και ευαίσθητες εγκαταστάσεις, όπως οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο τον Ιούλιο και τώρα το μεγαλύτερο περιφερειακό νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, στην Αλεξανδρούπολη».

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κικίλια, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει το μήνυμα πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Για να αντιμετωπίσουμε μια όντως δύσκολη συνθήκη, χρειάζονται σχέδια. Αντί για αυτό, βλέπουμε μόνο προχειρότητα. Ο νόμος για την πολιτική προστασία που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ από το Μάρτιο του 2020 είναι σε αναστολή. Σήμερα είμαστε ακόμα με τις χαώδεις διατάξεις του 2003 και του 2014», υπογράμμισε ο Στέργιος Καλπάκης.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε παραδώσει σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, το οποίο προέβλεπε το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, το συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, τη δημιουργία τοπικών μονάδων πολιτικής προστασίας στους Δήμους. Και το άφησαν στην άκρη», ανέφερε.

Featured Image

«Το φθινόπωρο του 2021, ιδρύεται από τη ΝΔ το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το σχετικό νόμο να είναι σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα – το παραδέχθηκε πριν λίγες μέρες και ο κ. Κικίλιας», τόνισε ο Στέργιος Καλπάκης. «Ακόμα, μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ το 2019 ήταν να σταματήσει ένα πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.000 εργαζόμενους, το οποίο ήταν κρίσιμο γιατί αυτοί οι άνθρωποι έκαναν δουλειές μέσα στο δάσος και καθάριζαν την καύσιμη ύλη», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι «από το Ταμείο Ανάκαμψης, από έναν προϋπολογισμό 187,5 εκ. ευρώ για την πολιτική προστασία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποίησε 938.000 ευρώ, μόλις το 0,5%».

«Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, ακούσαμε τον κ. Κικίλια, πριν 15 μέρες, να λέει ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η πρόσληψη 500 νέων πυροσβεστών. Τώρα έγινε πρώτη προτεραιότητα, μετά από τέσσερα χρόνια; Κι ενώ έχουμε ζήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021; Ενώ στέλνουν πυροσβέστες να καλύψουν τα κενά του ΕΚΑΒ επειδή δεν έκαναν προσλήψεις ούτε στο ΕΚΑΒ…», δήλωσε ο Στέργιος Καλπάκης.

Σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για παραπομπή του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Πάρη Παπαδάκη στην επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, σημείωσε: «είδαμε και διαβάσαμε αποτρόπαια, ανατριχιαστικά πράγματα για πογκρόμ εναντίον των μεταναστών, είδαμε το τρέϊλερ με τους 13 ανθρώπους, φαινόμενα αυτοδικίας και αρπαγής ανθρώπων – πράγματα ασύλληπτα που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές». «Το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει. Διότι πέρα από τη σύλληψη των τριών ατόμων που είχαν βάλει τους ανθρώπους στο τρέϊλερ, βλέπουμε βίντεο με αυτόκλητους πολιτοφύλακες να κατευθύνουν τον κόσμο σε τέτοιες πρακτικές, άρα φαίνεται ότι πρόκειται για μια συνολικότερη κατάσταση. Από την πλευρά μας, ζητήσαμε την παραπομπή του κ. Παπαδάκη, του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, για προτροπή σε εκδηλώσεις μίσους», επισήμανε. «Μου έκανε δε ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, του κ. Μαρινάκη, χθες, ο οποίος είπε ότι αυτοί που κάνουν αυτά τα αποτρόπαια πογκρόμ, είναι πολίτες που “ωθούνται” σε αυτές τις παράνομες πράξεις. Αν αυτό δεν είναι επιχείρηση δικαιολόγησης, τότε τι είναι; Περιμένουμε τουλάχιστον από τον Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Τασούλα να κινήσει άμεσα τη διαδικασία παραπομπής του κ. Παπαδάκη», σημείωσε.

Featured Image