Σε προχωρημένες συζητήσεις για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο Πακιστάν βρίσκεται αυτή την περίοδο η Inagros, η ελληνική agritech startup που ιδρύθηκε στα τέλη του 2017, με όραμα να κάνει την ζωή του αγρότη πιο εύκολη, με την χρήση της τεχνολογίας.

Παράλληλα, η Inagros έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με μια μεγάλη εταιρεία στον χώρο του facility management, με το σύστημά της να “κουμπώνει” πλέον και σε αστικές εγκαταστάσεις (πάρκα, παρτέρια κ.λπ.).

Για να πετύχει τον στόχο της, η Inagros έχει αναπτύξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία συνδυάζει δορυφορικά δεδομένα και πληροφορίες από αισθητήρες. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται από γεωπόνους, επιτρέποντας, στην συνέχεια, στην Inagros να βοηθά τους αγρότες να λαμβάνουν αποφάσεις για πιο αποδοτικές ενέργειες (αναφορικά με το ράντισμα, το πότισμα, την λίπανση κ.ά.). Τα οφέλη είναι σημαντικά, καθώς οι αγρότες δεν εξοικονομούν μόνο πολύτιμο χρόνο, αλλά επίσης μειώνουν το κόστος, καθώς οι πιθανότητες για απώλειες καλλιεργειών λόγω ασθενειών ή λανθασμένων πρακτικών μειώνονται σημαντικά, οδηγώντας έτσι σε μια αυξημένη παραγωγή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Inagros δεν διέθετε μέχρι στιγμής παρουσία στο εξωτερικό, επιλέγοντας να βαδίζει προσεκτικά, αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες της προτού ανοίξει τα φτερά της σε διεθνές επίπεδο. Ένας από τους λόγους που η Inagros δεν επιδίωξε αρχικά την παρουσία στο εξωτερικό είναι γιατί επέλεξε να εστιάσει την προσοχή της σε μια στρατηγική προσέγγιση, όπου μπορεί να επικοινωνεί με τους πελάτες της και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στην ίδια γλώσσα, αλλά και στο ίδιο ωράριο. Εξάλλου, όπως εξηγεί στο Capital.gr ο Ανδρέας Ζερκούλης, Co-Founder και CEO της Inagros, η εταιρεία βρίσκεται στην πραγματικότητα μόνο δύο χρόνια στην αγορά.

Η επαφή με το Πακιστάν έγινε μέσα από το πανεπιστήμιο της Λαχόρης. Όπως αναφέρει ο κ. Ζερκούλης, το Πακιστάν είναι μια χώρα με τεράστιες εκτάσεις, λίγους ιδιοκτήτες γης και πολλούς εργάτες. Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχει προταθεί στην Inagros να τοποθετήσει το σύστημά της σε μια έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων, με στόχο τον συντονισμό των εργατών, την επίτευξη πιο αποδοτικού ποτίσματος και την παρακολούθηση της ροής της καλλιέργειας.

Στις σκέψεις γύρος χρηματοδότησης
Βασικό κορμό της εταιρείας αποτελεί η δημιουργία ενός δικτύου γεωπόνων. Η εταιρεία αναζητά και εκπαιδεύει γεωπόνους, οι οποίοι κατόπιν προωθούν το σύστημα της Inagros στους αγρότες. Με μια ετήσια συνδρομή, οι αγρότες αποκτούν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα δορυφορικών δεδομένων. Ωστόσο, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγρότη, η Inagros προτείνει τη χρήση αισθητήρων ως μια συμπληρωματική και πιο ακριβή πηγή δεδομένων. Αυτοί οι αισθητήρες παρέχονται μέσω της μορφής leasing. Σε μια προσπάθεια να κάνει την γεωργία ακόμη πιο αποδοτική, η Inagros παρέχει επίσης ελεγκτές που συνδέονται με το δίκτυο ποτίσματος, αυτοματοποιώντας το πότισμα.

Featured Image

Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Αθήνα, ωστόσο διαθέτει συνεργάτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας. Αυτή την στιγμή η Inagros απασχολεί 7 άτομα, ωστόσο στα σχέδια της εταιρείας είναι να αυξήσει στο επόμενο διάστημα το ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.

Η εταιρεία έχει μέχρι στιγμής στηριχθεί κυρίως σε δικά της κεφάλαια, ενώ έχει λάβει επιδοτήσεις 30.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή θέλει να κυνηγήσει μια επέκταση των υπηρεσιών της, είναι πολύ πιθανό να ανοίξει έναν γύρο χρηματοδότησης μέσα στο επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με το capital.gr.

Βιωσιμότητα
Σύμφωνα με τον κ. Ζερκούλη, αυτό που διαφοροποιεί την Inagros από άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι η ευελιξία με την οποία έχει χτίσει την πλατφόρμα της. Όπως διευκρινίζει, η πλατφόρμα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και με βιώσιμο τρόπο “custom made” και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της εταιρείας στο ESG, αλλά και λόγω μιας επιχειρηματικής επιτάχυνσης που έχει λάβει από την Microsoft, η εταιρεία σχεδιάζει να λανσάρει τον Σεπτέμβριο έναν οδηγό βιωσιμότητας για τους αγρότες, ο οποίος θα διανέμεται δωρεάν. Στόχος είναι η ενημέρωση για πρακτικές ποτίσματος και χρήσης φυτοφαρμάκων, αλλά και για τον αντίκτυπο στην υγεία. Επιπλέον, η εταιρεία έχει κλείσει και μια συνεργασία με ΙΕΚ, όπου τα στελέχη της θα έχουν την ευκαιρία να διδάξουν βέλτιστες πρακτικές καλλιέργειας, με βάση το σύστημα της Inagros. Έτσι, η Inagros δεν προσφέρει απλά μια τεχνολογική πλατφόρμα, αλλά ανοίγει νέους δρόμους για τον αγρότη, προάγοντας μια πιο βιώσιμη και αποδοτική παραγωγή.

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Ζερκούλης μαζί με τον Δηµήτρη Δρόσο είχαν διακριθεί με την Inagros στη λίστα Forbes 30 Under 30 Greece το 2019.

Featured Image