Η Μολδαβία θα είναι σε θέση να δημιουργήσει τεχνητές βροχές για να βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν την ξηρασία, δήλωσαν εκπρόσωποι του υπουργείου Γεωργίας της χώρας σε συνέντευξή τους στο Radio Moldova.

Συγκεκριμένα, η νέα τεχνολογία περιλαμβάνει τον εξοπλισμό ενός drone με δραστικές ουσίες, όπως αλάτι ή μείγμα διαφόρων αλάτων, σε σύννεφα για να προκαλέσει βροχή, με τους κρυστάλλους να συμβάλλουν στη συμπύκνωση της υγρασίας που προκαλεί τη βροχή. Το έργο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας της Ρουμανίας, αναφέρει το Noi.md.

Στη Μολδαβία θα δημιουργηθεί ένα drone που θα προκαλέσει βροχή σε σύννεφα που δεν περιέχουν βροχόπτωση, δήλωσε ο Βασίλι Τσαρμπάν, Υφυπουργός του Υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το drone θα είναι εξοπλισμένο με χημικά που, όταν αντιδρούν με καταλυτικά νέφη, θα προκαλέσουν βροχή. Ο Βασίλε Σαρμπάν είπε ότι το πείραμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με Ρουμάνους ειδικούς, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

«Θέλουμε να το επεκτείνουμε στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, επομένως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μολδαβικής κατασκευής αναπτύσσεται επί του παρόντος. Τα φυσίγγια για το ενεργό αντιδραστήριο που θα εγκατασταθεί στο drone έχουν ήδη εισαχθεί. Ήδη περιμένουμε την ολοκλήρωση των δοκιμών του drone, ώστε ο κινητήρας να έχει ολοκληρώσει μια ελάχιστη χιλιομετρική απόσταση, μετά την οποία θα ξεκινήσουμε τις μη μηχανικές δοκιμές», είπε ο Sharban.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία δύο χρόνια, η Ρουμανία έχει ήδη καταφέρει να εισαγάγει αυτή την τεχνολογία για να προκαλέσει βροχοπτώσεις, αλλά με τη βοήθεια της αεροπορίας. Η εμπειρία από μια γειτονική χώρα θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο ανθεκτικοί στην ξηρασία.

Featured Image

Από την άλλη, ο οικολόγος Anatoly Prokhnitsky προειδοποιεί ότι η χρήση χημικών ουσιών για τη δημιουργία τεχνητής βροχής μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον, ειδικά για τον άνθρωπο. Κατά τη γνώμη του, αυτή η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια έντονης ξηρασίας.

«Είδα τέτοιες συσκευές σε μια από τις συναντήσεις. Και μπορώ να πω ότι δεν είναι ωφέλιμα, γιατί για να υπάρχει βροχή χρειάζεται να φυτευτούν περισσότερα δάση, κάτι που δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Θα υπάρξουν συνέπειες, φυσικά, γιατί είναι χημικό, είναι τεχνητό, είναι αφύσικο και επηρεάζει τον αέρα, το έδαφος και τα απόβλητα των φυτών. Αυτή η τεχνολογία εφαρμόζεται, αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η φύση αυτορυθμίζεται, όταν κάποιος παρεμβαίνει, αυτό οδηγεί σε συνέπειες», είπε ο Ανατόλι Προκνίτσκι.

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ινδίας. Το Πακιστάν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τεχνητή βροχή για να καθαρίσει την αιθαλομίχλη από τη Λαχόρη, που θεωρείται μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη σπορά των νεφών για να δημιουργήσουν τεχνητή βροχή σε άνυδρες περιοχές της χώρας που πλήττονται από την ξηρασία.

Πηγή: EastFruit

Featured Image