Κώστας Δαλάτσης: «Δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι των Ελλήνων αγροτών, έτσι όπως αυτοί τέθηκαν μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο που είναι κοινό για όλους τους Έλληνες παραγωγούς».

Χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων που είχε ανοίξει το προηγούμενο χρονικό διάστημα στη χώρα, κατά το παράδειγμα αντίστοιχων κινητοποιήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς, όπως παραδέχεται, μέσα από την εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου η «ΕΝΟΤΗΤΑ» Δήμου Τοπείρου, κύριος Κώστας Δαλάτσης, «δεν έχουν ικανοποιηθεί πάγια αιτήματα του κλάδου».

Αναλυτικότερα, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της αγωνιστικής δράσης του αγροτικού τομέα στη χώρα, ο κύριος Κ. Δαλάτσης επισημαίνει με λύπη του ότι, «οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν ουσιαστικά τελειώσει, εφόσον, βέβαια, δεν προκύψουν νέα δεδομένα. Δυστυχώς, δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι των Ελλήνων αγροτών, έτσι όπως αυτοί τέθηκαν μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο που είναι κοινό για όλους τους Έλληνες παραγωγούς».

Βέβαια, όπως επισημαίνει ο ίδιος στη συνέχεια, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν ή ότι δεν θα προβούμε στο μέλλον σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση αιτημάτων μας».

Παράλληλα, ο κύριος Κ. Δαλάτσης αναφέρει πως, «η μοναδική θετική εξέλιξη για τους Έλληνες αγρότες, στο πλαίσιο των τελευταίων κινητοποιήσεων, είναι η αλλαγή στο αγροτικό ρεύμα το οποίο από δεκαεπτά λεπτά μειώθηκε στα εννιά λεπτά, αλλά και εδώ η ικανοποίηση δεν είναι απόλυτη, αφού δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά με το οικιακό ρεύμα. Σε κάθε περίπτωση, κάθε οικονομική ελάφρυνση για τον κλάδο όσο μικρή κι αν είναι, είναι καλοδεχούμενη από τους Έλληνες παραγωγούς».

Featured Image

Από εκεί και πέρα, υπογραμμίζει ο ίδιος, «άλυτα παραμένουν χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως για παράδειγμα το αγροτικό πετρέλαιο για το οποίο δεν έχει αλλάξει τίποτα, δηλαδή θα συνεχιστεί η επιστροφή φόρου που είναι 40 λεπτά ανά λίτρο. Πρόκειται για πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των Ελλήνων αγροτών».

Και συνεχίζει, «γενικότερα υπάρχει τεράστια απογοήτευση στις τάξεις των Ελλήνων αγροτών καθώς όχι απλά δεν ικανοποιήθηκαν ζωτικής σημασίας αιτήματα του κλάδου αλλά δεν διαφαίνεται και κανένα φως στον ορίζοντα ότι, τελικά, μπορεί να γίνει κάτι που θα φέρει θετικές εξελίξεις για το επάγγελμά μας, τουλάχιστον, μελλοντικά».

Πλέον, όπως εξηγεί ο ίδιος, τίθεται θέμα οικονομικής βιωσιμότητας του αγροτικού κλάδου στη χώρα, τη στιγμή, μάλιστα, που στο προσκήνιο κυριαρχούν πρακτικά ζητήματα και δη οι αγροτικές διαδικασίες που έχουν, ήδη, ξεκινήσει με τις τιμές σε ενέργεια και πρώτες ύλες να βρίσκονται στα ύψη.

Κι αυτό, «χωρίς να έχουν πληρωθεί ακόμη στους δικαιούχους σημαντικές ενισχύσεις, όπως για πρασίνισμα αλλά και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Δεν είμαστε απλώς απογοητευμένοι, αλλά και εντελώς αδικημένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αγρότες. Οι τελευταίοι αγωνίζονται για τα κεκτημένα δικαιώματά τους, όπως αγροτικό πετρέλαιο, σημαντικές φοροαπαλλαγές στα εισοδήματά τους και φθηνό ρεύμα, δικαιώματα, δηλαδή, που δεν δόθηκαν ποτέ στους Έλληνες παραγωγούς, τι κι αν λέμε πως έχουμε Κοινή Αγροτική Πολιτική» όπως καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: Fonitisxanthis.gr

Featured Image