Η Ισπανία απέρριψε την εισαγωγή αμυγδάλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) αφού εντόπισε την παρουσία αφλατοξινών πολύ πάνω από το καθορισμένο όριο.

Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες που ανιχνεύεται αυτή η μυκοτοξίνη στα αμερικανικά αμύγδαλα, με τα προηγούμενα κρούσματα να έχουν αναφερθεί στις 4 και 17 Απριλίου και στις 16 Μαΐου.

Με την ευκαιρία αυτή, το Hortoinfo είχε πρόσβαση στα έγγραφα του αντίστοιχου οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 27 Μαΐου, τα οποία αναφέρουν ότι η αποστολή αυτών των αμυγδάλων σταμάτησε σε συνοριακό έλεγχο, προχωρώντας στην απόρριψή τους μετά τις αναλύσεις που έγιναν στις 3 Μαΐου, το προϊόν δεν έχει κυκλοφορήσει στην ισπανική επικράτεια.

Μόλις τα αποτελέσματα των αναλύσεων ήταν διαθέσιμα, διαπιστώθηκε ότι τα αμερικανικά αμύγδαλα είχαν υψηλή προσβολή από αφλατοξίνες. Αυτά τα αποτελέσματα προσδιόρισαν ότι παρατηρήθηκε παρουσία αφλατοξίνης 18,8 μg/kg ±25,9% μg/kg – ppb, όταν το όριο καθορίστηκε στα 10 μg/kg – ppb, το οποίο έχει ταξινομηθεί ως σοβαρό από το RASFF.

Οι αφλατοξίνες και οι κίνδυνοι τους

Οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που παράγονται από καλούπια του γένους Aspergillus, ειδικά από ορισμένα στελέχη του Aspergillus flavus και σχεδόν όλα τα στελέχη του Aspergillus parasiticus .

Featured Image

Στον άνθρωπο, οι αφλατοξίνες έχουν αποδοθεί σε πολλαπλά επεισόδια μαζικής δηλητηρίασης με την παραγωγή οξείας ηπατίτιδας.

Όπως έχει μάθει το Hortoinfo μέσω του Ισπανικού Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Διατροφή των Τροφίμων (AESAN), υπάρχουν τέσσερις κύριες αφλατοξίνες, γνωστές ως αφλατοξίνη Β1, αφλατοξίνη Β2, αφλατοξίνη G1 και αφλατοξίνη G2. Το γράμμα Β δείχνει ότι αυτές οι αφλατοξίνες έχουν μπλε φθορισμό μπροστά στο υπεριώδες φως (365 nm), ενώ το γράμμα G υποδηλώνει κιτρινωπό πράσινο φθορισμό (πράσινο).

Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων (SCHF) δήλωσε στη γνώμη της της 23ης Σεπτεμβρίου 1994 ότι οι αφλατοξίνες είναι γονιδιοτοξικές καρκινογόνες ουσίες. Με βάση αυτή τη γνώμη, κρίθηκε σκόπιμο να περιοριστεί η συνολική περιεκτικότητα σε αφλατοξίνες στα τρόφιμα (το άθροισμα των αφλατοξινών B1, B2, G1 και G2) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η περιεκτικότητα σε αφλατοξίνη Β1 ειδικότερα, καθώς η αφλατοξίνη Το Β1 είναι ένα πολύ πιο τοξικό συστατικό από τα άλλα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αποφάσισε ότι η έκθεση σε αφλατοξίνες από όλες τις πηγές τροφίμων θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερη, επειδή οι αφλατοξίνες είναι γονιδιοτοξικές και καρκινογόνες.

Σε εθνικό επίπεδο, το Βασιλικό Διάταγμα 475/1988, της 13ης Μαΐου 1988, καθορίζει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια αφλατοξινών B1, B2, G1 και G2 σε τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτά τα ανώτατα όρια είναι συμπληρωματικά με εκείνα που έχουν καθοριστεί στην ΕΕ και παραμένουν σε ισχύ μετά από σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής του Ισπανικού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφή (AESAN).

Featured Image