Ο Επίτροπος για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski μίλησε εξ ονόματός του, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη θέση της ΕΚ. Πιστεύουμε ότι η γεωργία, η κλιματική πολιτική και η προστασία του φυσικού κόσμου μπορούν να πάνε χέρι-χέρι. Χρειαζόμαστε και τα δύο, δήλωσε στο PAP ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Olof Gill.

Μέχρι τη στιγμή που στάλθηκε το τηλεγράφημα, το PAP δεν είχε λάβει τη θέση του Wojciechowski για αυτό το θέμα.

Σε συνομιλία με τα μέσα ενημέρωσης , ο Wojciechowski ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει νέες νομοθετικές προτάσεις την επόμενη εβδομάδα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών που διαμαρτύρονται .

«Θα είναι ένα πακέτο λύσεων που θα απαλλάξει τους αγρότες από κάθε ανησυχία, όχι τόσο για την Πράσινη Συμφωνία, αλλά για τα στοιχεία της που περιλαμβάνονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική», δήλωσε ο Wojciechowski σε συνέντευξή του στην RMF.

Επίτροπος Wojciechowski: οι αγρότες είναι επικριτικοί, αλλά θέλουν να δουλέψω για αυτούς
«Όσο βλέπω την ευκαιρία να κάνω κάτι σημαντικό για τους Πολωνούς αγρότες, θα εργάζομαι», δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski, σχολιάζοντας τις εκκλήσεις για παραίτησή του λόγω…

Το ραδιόφωνο ανέφερε ότι η ΕΚ δεν θα δεσμευθεί να δεσμευθεί ότι δεν θα επιβάλει κυρώσεις φέτος για τους αγρότες που δεν πληρούν τα περιβαλλοντικά ή κλιματικά πρότυπα, ενώ το 2025-2027, δηλαδή μέχρι το τέλος της δημοσιονομικής περιόδου, θα εισαχθούν αλλαγές για την ελάφρυνση των υφιστάμενων απαιτήσεων την Πράσινη Συμφωνία. Το πακέτο -σύμφωνα με την RMF- επρόκειτο να περιλαμβάνει πλήρη απομάκρυνση από την υποχρεωτική αγρανάπαυση του 4%.

Απαντώντας στα λόγια του Wojciechowski, ο εκπρόσωπος της EC είπε ότι «μίλησε για δικό του λογαριασμό, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη θέση της Επιτροπής». “Είμαστε πεπεισμένοι ότι η γεωργία, η κλιματική πολιτική και η προστασία του φυσικού κόσμου μπορούν να πάνε χέρι-χέρι. Χρειαζόμαστε και τα δύο”, πρόσθεσε ο Olof Gill.

Featured Image

Ενημέρωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα μια σειρά προτάσεων με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οι αγρότες της ΕΕ.

“Οι δράσεις που έχει ήδη εφαρμόσει η Επιτροπή φέτος, και αυτές που θα προταθούν σύντομα, δεν υπονομεύουν τις κλιματικές και περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ) . Αντιθέτως, στοχεύουν στην εισαγωγή ενός πρόσθετου βαθμού ευελιξίας για τους αγρότες και τις εθνικές Οι αρχές μειώνοντας έτσι τη γραφειοκρατία και δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να επικεντρωθούν στο βασικό τους έργο, το οποίο περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συμβολή στους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και το περιβάλλον μέσω των Εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΓΠ», είπε ο Gill.

Τουσκ: αυτή την εβδομάδα, προτάσεις για αναθεώρηση ορισμένων διατάξεων της Πράσινης Συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο Βίλνιους ότι αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσει το περιεχόμενο της πρότασης για αλλαγή ορισμένων διατάξεων της Πράσινης Συμφωνίας. «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται να είναι καταδικασμένη σε έναν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ οικολογίας και γεωργίας» -…

Πρόσθεσε ότι παράλληλα, ο πρόσφατα καθιερωμένος Στρατηγικός Διάλογος για το Μέλλον της Γεωργίας της ΕΕ εξετάζει τον τρόπο επίτευξης νέας συναίνεσης για την αντιμετώπιση πιο περίπλοκων, μακροπρόθεσμων ζητημάτων.

Επί του παρόντος, για να λάβουν πλήρεις πληρωμές ΚΓΠ, οι αγρότες πρέπει να συμμορφώνονται με ένα αυστηρότερο σύνολο απαιτήσεων και προτύπων για το περιβάλλον, το κλίμα, την ασφάλεια των τροφίμων, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Αυτή η αρχή των όρων ισχύει για σχεδόν το 90 τοις εκατό. χρησιμοποιημένη γεωργική γη στην ΕΕ. Η ΕΚ σχεδιάζει να διαθέσει το 32%. ο συνολικός προϋπολογισμός της ΚΓΠ (σχεδόν 98 δισεκατομμύρια ευρώ) για εθελοντικές δράσεις που υποστηρίζουν περιβαλλοντικούς, κλιματικούς στόχους και στόχους καλής διαβίωσης των ζώων.

Featured Image