Η γραμμή χρηματοδότησης «DR-14 – Επενδύσεις σε μικρές εκμεταλλεύσεις» θα ξεκινήσει φέτος, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το εκτιμώμενο ημερολόγιο που δημοσίευσε πρόσφατα το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (MADR) της Ρουμανίας.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι συμβουλεύουν τους μικροκαλλιεργητές να προετοιμαστούν εκ των προτέρων, για να μπορέσουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους νωρίς.

Το ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση των 50.000 ευρώ, μέσω της παρέμβασης DR-14, είναι τεράστιο, γι’ αυτό και αναμένεται να υποβληθεί πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Για το λόγο αυτό, η πρόσκληση υποβολής έργων θα μπορούσε να κλείσει μετά τις πρώτες 5 ημέρες, σε περίπτωση υπέρβασης του χρηματοδοτικού ορίου που επιβάλλει η AFIR.

«Η AFIR ανακοίνωσε ότι το DR-14 θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Δεν θα ήθελα να είμαι απαισιόδοξος για την έναρξη του μέτρου, πιστεύω ότι μπορεί να δρομολογηθεί και νωρίτερα από αυτήν την εκτίμηση, γιατί είναι ένα μέτρο πολυαναμενόμενο. Αυτό που εννοώ είναι ότι θα είναι ένα υπερβολικό μέτρο στο μέγιστο. Αν το DR-22 υπερτιμηθεί κατά 550%, νομίζω ότι το DR-14, όπως ήταν αναμενόμενο, θα είναι 2000%», είπε ο σύμβουλος Cosmin Măglaș για την AGRO TV, στην εκπομπή «Agriculture la Raport».

Featured Image

Γι’ αυτό οι σύμβουλοι λένε ότι οι μικροκαλλιεργητές πρέπει να έχουν έτοιμα όλα τα έγγραφα για να ξεκινήσει η υποβολή των έργων.

«Όσοι θέλουν να υποβάλουν αίτηση, καλό είναι να ξεκινήσουν τη συζήτηση με τους συμβούλους, γιατί δεν στοχεύουμε πλέον την προθεσμία υποβολής του 1 μήνα ή των 3 μηνών. Μιλάμε μόνο για τις πρώτες 5 μέρες. Σε οποιαδήποτε πρόσκληση για έργα σε οποιοδήποτε πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπου έχει τηρηθεί η κλίμακα του 170%, η αίτηση σταματά, αλλά δεν μπορεί να διακοπεί τις πρώτες 5 ημέρες. Άρα σε αυτές τις πρώτες 5 μέρες πρέπει να υποβάλεις το έργο, κατά κανόνα. Αν έρθεις στον σύμβουλο 3 μέρες πριν, δεν θα έχει χρόνο να κάνει την τεκμηρίωσή σου», είπε ο σύμβουλος Neluțu Dogaru.

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται για την παρέμβαση DR-14 είναι 108 εκατ. ευρώ και οι μικροκαλλιεργητές μπορούν να λάβουν στήριξη έως 50.000 ευρώ/αγρόκτημα, με ποσοστό χρηματοδότησης 85%.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image