Στη Βουλή φέρνει ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ την εξαίρεση των κτηνοτρόφων της ΠΕ Ροδόπης στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, που αφορά στην στήριξη των πληγέντων παραγωγών.

Την άδικη και αδικαιολόγητη εξαίρεση των κτηνοτρόφων της ΠΕ Ροδόπης από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, η οποία ανοίγει την Πέμπτη 7 Μαρτίου, και αφορά στην ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μεγα-πυρκαγιές του καλοκαιριού, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων με την οποία αναδεικνύεται η κατάφορη αδικία προς τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Ροδόπης, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στο Μέτρο 5.2.
Οι κτηνοτρόφοι του νομού μας αδιαμφισβήτητα επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, καθώς κάηκαν δεκάδες σταβλικές εγκαταστάσεις, ζώα και αγροτικός/κτηνοτροφικός εξοπλισμός. Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση, αρνείται να τους συμπεριλάβει στη χρηματοδοτική στήριξη, όπως συμβαίνει με τους συναδέλφους τους στις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν από πυρκαγιές και θεομηνίες. Αν συνυπολογίσουμε ότι είχε συμβεί το ίδιο με τους μελισσοκόμους, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση μετά την ερώτηση που καταθέσαμε στη βουλή, τείνουμε να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τελείως το νομό μας.
Με δεδομένη την πίκρα και την απογοήτευση, ερωτάται ο κύριος υπουργός αν προτίθεται να αποκαταστήσει τη μεγάλη αδικία εις βάρος των κτηνοτρόφων του νομού μας.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό

Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η συμπερίληψη των κτηνοτρόφων της ΠΕ Ροδόπης στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, που αφορά στην στήριξη των πληγέντων παραγωγών.

Έντονη δυσαρέσκεια και απορία αποτελεί το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, η οποία ανοίγει την Πέμπτη 7 Μαρτίου, και αφορά στην ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μεγα-πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Η κυβέρνηση, για άγνωστους σε εμάς λόγους, αντιμετωπίζει με αδιαφορία τους παραγωγούς της ΠΕ Ροδόπης, οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με τους παραγωγούς μελιού, όταν στην αρχική απόφαση του υπουργού, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, δεν είχε συμπεριληφθεί η ΠΕ Ροδόπης.

Featured Image

Επομένως, είναι χρέος μας να υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι το καλοκαίρι του 2023, η πύρινη λαίλαπα έφτασε στα όρια των οικισμών της ΠΕ Ροδόπης και κατέκαψε όχι μόνο τη δασική έκταση του όρους Παπίκιου αλλά και σπίτια, αποθήκες σταβλικές εγκαταστάσεις, αγροτικό/κτηνοτροφικό εξοπλισμό, εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, χιλιάδες ελαιόδεντρα, κερασιές, καρυδιές, αμπέλια και δεκάδες μελισσοσμήνη.

Από το καλοκαίρι και μέχρι τώρα ο αγροτικός πληθυσμός της ΠΕ Ροδόπης μετρά τις πληγές του και προσπαθεί να ορθοποδήσει σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες και τα προσχώματα, οι κτηνοτρόφοι της ΠΕ Ροδόπης, που είδαν την περιουσία τους να χάνεται, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άδικη και αδικαιολόγητη εξαίρεση από το Μέτρο 5.2, με το οποίο προβλέπεται η πλήρης και δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου, η εξ’ ολοκλήρου ανακατασκευή των σταβλικών τους εγκαταστάσεων και η αποκατάσταση του εξοπλισμού τους.

Επειδή οι κτηνοτρόφοι της ΠΕ Ροδόπης υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Επειδή είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας εις βάρος τους.

Επειδή η εξαίρεσή τους από το ευνοϊκό μέτρο στήριξης στερεί κάθε δυνατότητα επανεκκίνησης της παραγωγικής τους δραστηριότητας

Επειδή είναι επιβεβλημένη η στήριξη της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Είναι στις προθέσεις σας να συμπεριλάβετε τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Ροδόπης στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για ένταξη στο Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκ. ευρώ;

2.Για ποιο λόγο, για δεύτερη φορά, δεν συμπεριλαμβάνεται η ΠΕ Ροδόπης σε ευνοϊκές ρυθμίσεις;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Οζγκιούρ Φερχάτ

Featured Image