Featured Image

Μια παράδοξη κίνηση από την Ινδονησία έχει ανατρέψει περαιτέρω τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων που έχουν ήδη κλονιστεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo ανακοίνωσε την απαγόρευση της εξαγωγής φοινικέλαιου, του πιο διαδεδομένου φυτικού ελαίου στον κόσμο.

Η απαγόρευση κάλυψε τόσο τις εξαγωγές ακατέργαστου όσο και εξευγενισμένου φοινικέλαιου, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για προϊόντα που κυμαίνονται από σαμπουάν μέχρι Nutella έως τηγανητά τρόφιμα. Αμέσως μετά, η Ινδονησία διευκρίνισε ότι δεν θα απαγορεύσει τις εξαγωγές ακατέργαστου φοινικέλαιου, παρά μόνο τις εξευγενισμένες εκδόσεις. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, αντιστράφηκε και δήλωσε ότι η απαγόρευση θα περιλάμβανε στην πραγματικότητα την εξαγωγή ακατέργαστου φοινικέλαιου. Η κυβέρνηση εφάρμοσε την απαγόρευση των εξαγωγών για να μετριάσει τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και να καταπνίξει τις τοπικές αναταραχές, αλλά οι επιπτώσεις μπορεί να ανατρέψουν την οικονομία της χώρας ούτως ή άλλως, ενώ θα αναγκάσουν τις παγκόσμιες τιμές ακόμη υψηλότερες.

Οι αυξανόμενες τιμές των φυτικών ελαίων επιδεινώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν περίπου το 80 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς ηλιελαίου. Αλλά με περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού παγκόσμιου μεριδίου εξαγωγών , η Ινδονησία κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή φυτικών λιπών και λαδιών. Είναι το μεγαλύτερο εισόδημα εξαγωγών της χώρας, αποκομίζοντας 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 από πελάτες όπως η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν. Το φοινικέλαιο, το οποίο έχει λίγα υποκατάστατα, είναι το μεγαλύτερο εισόδημα σε αυτήν την κατηγορία, με την Ινδονησία να αντιπροσωπεύει περίπου το 60 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής. Η δεύτερη θέση της Μαλαισίας, με το 25 τοις εκατό του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς, δεν θα μπορέσει πιθανότατα να καλύψει το κενό της Ινδονησίας, καθώς εξακολουθεί να ομαλοποιεί την παραγωγή καθώς τα σύνορα ανοίγουν ξανά και οι εργάτες επιστρέφουν μετά τους περιορισμούς της πανδημίας.
Αλλά με την απαγόρευση των εξαγωγών ενός προϊόντος με τα υψηλότερα κέρδη, η Ινδονησία θα δει την εμπορική της θέση να επιδεινώνεται. Θα φέρει λιγότερα εξαγωγικά δολάρια, ενώ θα εξακολουθεί να εισάγει περισσότερα αγαθά που γίνονται πιο ακριβά. Μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, η ρουπία Ινδονησίας έπεσε σε χαμηλό οκτώ μηνών , καθώς οι αγορές αναμένουν μείωση των κερδών από τις εξαγωγές. Προσπαθώντας να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες της, η Ινδονησία αύξησε ακούσια το κόστος των εισαγωγών μέσω της υποτίμησης του νομίσματός της και πιθανότατα δημιούργησε υψηλότερες απότομες τιμές.
Για την παγκόσμια οικονομία, η απαγόρευση πιθανότατα θα ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε υψηλό όλων των εποχών. Το κόστος αυτών των αγαθών αυξήθηκε κατά 12,6% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο και κατά 33,6% από τον Μάρτιο του 2021 έως τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών . Επιπλέον, πιθανότατα θα διαχυθεί και σε άλλες βιομηχανίες, καθώς το 50 τοις εκατό των συσκευασμένων προϊόντων περιέχουν φοινικέλαιο, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές για είδη όπως οδοντόκρεμα ή απορρυπαντικό. Έως σήμερα, οι τιμές του αργού φοινικέλαιου έχουν αυξηθεί κατά 42%.σε δολάρια ΗΠΑ από μια ήδη εντυπωσιακή αύξηση 28,2% το 2021, λόγω των ελλείψεων εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία που μείωσαν την παραγωγή. Επιπλέον, η παραγωγή τροφίμων είναι υψηλής έντασης ενέργειας – από τα λιπάσματα μέχρι τη μεταφορά – και οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί απότομα.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα νιώσουν την πρέζα από την απαγόρευση εξαγωγής φοινικέλαιου της Ινδονησίας. Αλλά οι φτωχοί είναι πιο ευάλωτοι, καθώς το κόστος των τροφίμων αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο μερίδιο των εξόδων τους και ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε τρόφιμα. Στην Ασία, η Ινδία πιθανότατα θα αισθανθεί τις χειρότερες επιπτώσεις, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φοινικέλαιου και έχει υψηλό μερίδιο των δαπανών για τρόφιμα στις συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών. Οι λογαριασμοί εισαγωγών γίνονται πιο ακριβοί καθώς οι τιμές των καυσίμων και της γεωργίας αυξάνονται. Ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξάνεται απότομα, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Και η Ινδία δεν είναι μόνη. Οι Φιλιππίνες, επίσης, είναι ευάλωτες, καθώς είναι καθαρός εισαγωγέας τροφίμων και καθώς το υψηλότερο φυτικό λάδι θα αυξήσει μόνο τις πληθωριστικές πιέσεις. Η κεντρική της τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Και η Αφρική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω των καθαρών εισαγωγών τροφίμων και του υψηλού μεριδίου τροφίμων στις συνολικές δαπάνες.

Featured Image

Και δεν είναι μόνο οι αναπτυσσόμενες οικονομίες – επηρεάζονται επίσης οι ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς το φοινικέλαιο προσθέτει λάδι στην πληθωριστική φωτιά. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει στριμώξει τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε στο 8,5% από έτος σε έτος τον Μάρτιο, και η Fed θα ενεργήσει τους επόμενους μήνες για να σφίξει τις νομισματικές συνθήκες και να μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές. Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία έφτασε στο υψηλό είκοσι ετών του 5,1 τοις εκατό σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022 και η κεντρική της τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια σύντομα.

Μεγάλο μέρος του αντίκτυπου της απαγόρευσης εξαρτάται από το αν η Ινδονησία θα αντιστρέψει την πορεία της ή πόσο καιρό θα διατηρήσει την απαγόρευση σε ισχύ. Ανεξάρτητα από αυτό, ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών του φοινικέλαιου θα αντηχεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Η τάση είναι χειρότερη για τον πληθωρισμό των τροφίμων και αυτό σημαίνει χειρότερη αγοραστική δύναμη για όλους. Ένα καυτό καλοκαίρι δυσαρέσκειας για την αύξηση των τιμών των τροφίμων φαίνεται όλο και πιο πιθανό, με οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

Πηγή:carnegieendowment