Featured Image

Το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής γης της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια των “γκριζαρισμένων αγροτών” μιας και περισσότερο από το ήμισυ της γεωργικής γης γίνεται αντικείμενο διαχείρισης από αγρότες ηλικίας άνω των 55 ετών και σχεδόν το ένα τρίτο από αγρότες άνω των 65 ετών. Αντίθετα, μόνο το 6% της συνολικής έκτασης διαχειρίζεται από αγρότες κάτω των 35 ετών.

Εν τω μεταξύ, η έλλειψη πρόσβασης σε προσιτή γη για νέους αγρότες αναγνωρίζεται ευρέως ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία.

Εκτός από τη διαφύλαξη του μέλλοντος του αγροτικού τομέα της ΕΕ, αυτή η μείωση των νέων αγροτών κινδυνεύει να συγκεντρώσει τη γη και να απωλέσει τη ζωτικότητα των αγροτικών περιοχών.

Ως εκ τούτου, η ανανέωση των γενεών έχει τεθεί μπροστά και κύρια ως βασική προτεραιότητα της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ) 2023-2027.

Οι νέοι αγρότες στην Ελλάδα

Οι νέοι αγρότες στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 8,3% της συνολικής αγροτικής κοινότητας, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ Eurostat, που δείχνουν ότι το 30,8% των αγροτών στην Ελλάδα είναι μεταξύ 40 και 56 ετών, ενώ το 33,5% είναι άνω των 65 ετών. παλαιός.

«Οι εκμεταλλεύσεις των νέων αγροτών έχουν σχετικά μεγάλο φυσικό και οικονομικό μέγεθος. Η πλειονότητα των εκμεταλλεύσεων νέων αγροτών ανήκει στην οικονομική κατηγορία των 8.000 € – 25.000 €», δήλωσε στο EURACTIV Greece το υπουργείο Γεωργίας.

Featured Image

Το υπουργείο εξήγησε ότι έχουν αναληφθεί αρκετές πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας των νέων αγροτών στο χωράφι.

Πιο συγκεκριμένα είναι τα μέτρα «σημαντικής οικονομικής και αναπτυξιακής σημασίας», όπως η «Εκπαίδευση Νέων Αγροτών», αλλά και οι δημόσιες και ιδιωτικές δράσεις του προγράμματος «LEADER».

Το υπουργείο τόνισε ότι έχουν διατεθεί 420 εκατ. ευρώ για την ενθάρρυνση των νέων αγροτών στον κλάδο.

«Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το κράτος και την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου που μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα μέσο ενθάρρυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας», κατέληξε το υπουργείο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γεωργίας-Ευαγγελίας Καραγιάννη για το EURACTIV.gr.

Γίνεται σαφές ότι τα μέτρα στήριξης στους νέους αγρότες της Ελλάδας μπορούν να κριθούν -με τον πιο συντηρητικό χαρακτηρισμό- τουλάχιστον ελλιπή, καθώς υποτίθεται ότι λαμβάνονται για την αντιμετώπιση ενός από τα βασικότερα προβλήματα που αποτελούν προτεραιότητα της νέας ΚΑΠ, δηλαδή τη γήρανση του αγροτικού πληθυσμού.

Agrogata

Πηγή:(Με συμβολή) Euractiv