Καλό κλίμα διαμορφώνεται τελευταία στην Ελλάδα, όσον αφορά στις τιμές παραγωγού για τα στάρια, οι οποίες έχουν ανέλθει πλέον στα 22-23 λεπτά το κιλό, ως αποτέλεσμα και της μεγάλης ξηρασίας που χτυπάει την Ευρώπη και μειώνει τις εσοδείες.
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών-ΙGC για την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών (μαλακό και σκληρό σιτάρι) το 2019/20 είναι χαμηλότερες κατά 8 εκατ. τόνους / μήνα (σε μηνιαία βάση), σε 2.148 εκατ., με υποβάθμιση για το σιτάρι (συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, της Ρωσίας και του Καναδά), το καλαμπόκι (Κίνα) και το σόργο (ΗΠΑ).
Οι προσαρμογές στην κατανάλωση (κυρίως για τον σίτο, τον αραβόσιτο και το σόργο διατηρούνται σχεδόν στα 3 εκατ. τόνους από την προβλεπόμενη ζήτηση, αλλά προβλέπεται ότι η χρήση θα αυξηθεί κατά 1% ετησίως (σε ετήσια βάση) σε νέο υψηλό 2,184 εκατομμυρίων τόνων. Οι προβλέψεις των παγκόσμιων αποθεμάτων (σύνολο των αντίστοιχων τοπικών περιόδων εμπορίας) μειώνονται κατά 3 εκατ. τόνους / μήνα, καθώς η μείωση για το σιτάρι αντισταθμίζεται εν μέρει από μια αύξηση για τον αραβόσιτο. Στα 370 εκατ. Τόνους (+ 1% ετησίως), η προβολή του εμπορίου δεν έχει αλλάξει ελαφρά m / m. ένα μειωμένο ποσοστό για τις αποστολές σιταριού αντισταθμίζεται σε γενικές γραμμές από την αναβάθμιση του αραβοσίτου.
Με βάση τον βραδύτερο ρυθμό των παραδόσεων στην Κίνα, η πρόβλεψη του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών για το παγκόσμιο εμπόριο σόγιας το 2018/19 μειώνεται ελαφρά, φθάνοντας τα 150 εκατ. Τόνους, σημειώνοντας πτώση 2% ετησίως. Αντικατοπτρίζοντας μια προσαρμογή για τις ΗΠΑ, η προβολή της παγκόσμιας παραγωγής το 2019/20 είναι οριακά χαμηλότερη m / m, στα 348 εκατ. Τόνους (-4% ετησίως). Και με την κατανάλωση υψηλότερη από ό, τι πριν, τα αποθέματα περιορίζονται στα 44,0 εκατ. Τόνους (-20% ετησίως), συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων σημαντικών εξαγωγέων στα 26,7 εκατ. (-26%). Η παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές προβλέπεται προσωρινά να ανέλθει στα 151 εκατ. Τόνους.
Η παγκόσμια κατάσταση προσφοράς και ζήτησης ρυζιού το 2018/19 δεν έχει αλλάξει ελαφρά, με την παραγωγή, τη χρήση και τα αποθέματα να εμφανίζονται σε νέα υψηλά. Μια ελαφρώς μειωμένη προοπτική για την κύρια καλλιέργεια (kharif) της Ινδίας αντισταθμίζεται κυρίως από προσαρμογές αλλού, αφήνοντας την προβολή της παγκόσμιας παραγωγής 2019/20 σε σταθερά m / m στα 503 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 4 εκ. Ετησίως. Με την κατανάλωση μικρής κλίμακας, οι παγκόσμιες μεταφορές διατηρούνται σε ύψος 162m t (157m), συμπεριλαμβανομένων 99m στην Κίνα.
Παρά ορισμένες αβεβαιότητες σχετικά με τις προοπτικές για τις παγκόσμιες αγορές, ο δείκτης δημητριακών και ελαιούχων σπόρων του IGC αποδυναμώθηκε κατά 2% λόγω των πιέσεων στις αυξανόμενες εποχιακές προμήθειες.
Μετά την υποβάθμιση αυτού του μήνα, η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών (το 2019/20 αναμένεται να είναι μόνο μετρίως μεγαλύτερη χρόνο με το χρόνο στα 2.148 εκατ. τόνους. Παρ ‘όλα αυτά, η παγκόσμια απόδοση σιτηρών φαίνεται να σημειώνει ρεκόρ, ενώ ο αραβόσιτος τοποθετείται στη δεύτερη μεγαλύτερη και το κριθάρι στο υψηλότερο σε μια δεκαετία. Λόγω των μικρότερων αποθεμάτων στην αρχή της σεζόν, οι συνολικές προμήθειες σιτηρών προβλέπεται να είναι σε τετραετές χαμηλό. Η κατανάλωση φθάνει στο νέο υψηλό των 2,184 εκατ. Τόνων (+ 1% ετησίως), συμπεριλαμβανομένων κερδών για τρόφιμα, ζωοτροφές και βιομηχανικές χρήσεις. Μια τρίτη διαδοχική συρρίκνωση των παγκόσμιων αποθεμάτων προβλέπεται στα τέλη του 2019/20, με το ρυθμό ανάληψης να επιταχύνεται στα 36 εκατ. Τόνους.
Αυτό αντικατοπτρίζει πλήρως τον περιορισμό των αποθεμάτων αραβοσίτου (-50m t χρόνο/ χρόνο), ενώ οι μεταφορές άλλων σιτηρών προβλέπεται να επεκταθούν, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού (+ 9m) και του κριθαριού (+ 3m). Η προβλεπόμενη πτώση των αποθεμάτων αραβοσίτου επικεντρώνεται στην Κίνα (-26 εκατ. Τόνους / έτος), για την οποία οι υποθέσεις της προσφοράς και της ζήτησης είναι εξαιρετικά δοκιμαστικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική μεταφορά αραβοσίτου αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 18 εκατ. Τόνους ετησίως, σε χαμηλό εξάμηνο. Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% ετησίως. οι μεταφορές σιταριού, κριθαριού, σόργου και βρώμης αναμένεται να αυξηθούν, αλλά προβλέπεται η πρώτη πτώση του εμπορίου αραβοσίτου σε 11 χρόνια, που οφείλεται στην μειωμένη αγορά από την ΕΕ.
Mε τις βαρύτερες καλλιέργειες στην Αργεντινή και ειδικότερα στις ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας έφθασε στα 363 εκατ. Τόνους το 2018/19, με κέρδη 22 εκατ. Ευρώ. Παρά τη μειωμένη χρήση στην Κίνα, οι αυξήσεις σε άλλες χώρες θα οδηγήσουν την κατανάλωση σε νέο υψηλό, ενώ τα αποθέματα αυξάνονται έντονα, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο των 55 εκατ. Τόνων, καθώς η υποτονική ζήτηση για εξαγωγές έχει ως αποτέλεσμα σημαντική συσσώρευση στις ΗΠΑ. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να μειωθεί στα 150 εκατ. Τόνους (-2%), καθώς η μείωση των αποστολών προς την Κίνα υπερβαίνει τις μεγαλύτερες αγορές από άλλους. Κυρίως για τις προσδοκίες για μια μικρότερη συγκομιδή των ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή παρουσιάζεται προσωρινά μειωμένη κατά 4% το έτος 2019/20, στα 348 εκατ. Τόνους. Με την απορρόφηση που ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, αν και με ρυθμό χαμηλότερο των τάσεων, οι μεταφορές θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, σε 44 εκατ. Τόνους (-20%), κυρίως σε συρρίκνωση των σημαντικότερων εξαγωγέων. Το εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί οριακά, φθάνοντας τα 151 εκατ. τόνους.
Σε σχέση με τα κέρδη στην Ασία, η παγκόσμια απόδοση του ρυζιού στο 2018/19 εκτιμάται σε μια κορυφή 499 εκατ. τόνων, αύξηση 4 εκατ. Ευρώ, με την κατανάλωση να αυξάνεται μέσα από άφθονες προμήθειες και αύξηση του πληθυσμού. Ωστόσο, το εμπόριο αναμένεται να μειωθεί το 2019, καθώς οι αγοραστές στην Ασία εξασφαλίζουν μικρότερη ασφάλεια, με τις αφίξεις της Κίνας να υποχωρούν κατά 20% ετησίως. Η παραγωγή πραγματοποιείται προσωρινά σε ύψος 503 εκατ. Τόνων το 2019/20 σε εκτεταμένη καλλιέργεια στην Ασία, με την αύξηση των προμηθειών να διοχετεύεται σε ρεκόρ χρήσης και αποθέματα. Οι όγκοι των συναλλαγών ενδέχεται να ανακάμψουν το 2020 όσον αφορά την αύξηση των αποστολών προς την Αφρική.