Την οικονομική εξαθλίωση και την αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι μετά την ολοκληρωτική καταστροφή της 10ης Ιουλίου βιώνουν οι παραγωγοί της Ημαθίας και αυτό φαίνεται από τις κινήσεις που κάνουν, ζητώντας απεγνωσμένα, να δοθούν άμεσες λύσεις από την κυβέρνηση και να μπορέσουν να βγουν από το αδιέξοδο όπου έχουν εγκλωβιστεί αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεωσείς τους.

Μόλις 13 μέρες μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που κάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας και με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας Μακροχωρίου πραγματοποιήθηκε χτες στο παλιό Δημαρχείο του χωριού, αγροτική σύσκεψη στην οποία παρεβρέθηκαν οι βουλευτές ΝΔ κ. Τσαβδαρίδης Λάζαρος και κ.Μπαρτζώκας Αναστάσιος, εκπρόσωπος της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας κ. Φρόσως Καρασαρλίδου, ο Δήμαρχος Βέροιας κ.Βοργιαζίδης Κωσταντίνος, ο Αντιδήμαρχος κ.Παπαδόπουλος Βασίλειος, εκπρόσωποι των δύο Αγροτικών Συλλόγων του Δήμου Βέροιας και του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” καθώς και πολλοί αγρότες.

Το ρόλο του συντονιστή είχε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μακροχωρίου κ. Βαλάντης Κεχαϊδης ο οποίος προέβαλε τα αιτήματα των αγροτών ζητώντας από τους κυβερνώντες άμεσες λύσεις.

Οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρθηκαν για τις συναντήσεις που είχαν προ λίγων ημερών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ.Μάκη Βορίδη και την ενημέρωση που του παρείχαν σχετικά με τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες του Νομού Ημαθίας και την ανάγκη άμεσων λύσεων. Επίσης απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα των αγροτών λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν προκαταβολές για τις ζημιές που έπαθαν αλλά και να γίνει συμψηφισμός των οφειλών και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξει τροπολογία του καταστατικού του ΕΛΓΑ.  

Featured Image

Ο Δήμαρχος Βέροιας αναφέρθηκε στην ανάγκη εύρεσης κονδυλίου το οποίο θα μπορέσει να δώσει ανάσα στους πληγέντες παραγωγούς.

Προτάσεις από την πλευρά των αγροτών για ενίσχυση του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας με προσωπικό έτσι ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες, για ελάχιστη τιμή πώλησης των προϊόντων, πάυση πληρωμών (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ κ.α.), για άμεση πληρωμή των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και όχι με τη διαδικασία των ΠΣΕΑ, πρόταση που έκανε ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας κ. Ιωάννης Βράνας, αλλά και αυτή του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας κ. Βοργιάδη Χρήστου να δοθούν άμεσα στρεμματικές ενισχύσεις στους ροδακινοπαραγωγούς μέσω του Deminimis, για τις εξευτλιστικές τιμές πώλησης αλλά και τις επιπρόσθετες ζημιές που προκάλεσαν για ακόμη μια χρονιά οι έντονες βροχοπτώσεις και δυστυχώς δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να λυθεί την παρούσα στιγμή και ως ένα βαθμό φυσικά, το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. 

Τέλος ο βουλευτής ΝΔ Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης αναφέρθηκε στην πρόταση που έγινε στον κ. Μάκη Βορίδη για να πραγματαποιηθεί το επόμενο διάστημα, ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, βουλευτών των ροδακινοπαραγωγικών νομών, συνεταιριστών και εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων, πρόταση την οποία όπως ανέφερε βλέπει θετικά ο Υπουργός.