Η ενεργειακή κρίση πάει ακόμα πιο πίσω τις εξαγγελίες.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται από σήμερα και για τις δύο επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, καθώς από το απόγευμα ξεκίνησε η τριήμερη παρουσία του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων και η μονιμοποίηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί εξάλλου πριν από την ενεργειακή κρίση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, με τις εξελίξεις που δρομολογούνται, ιδιαίτερα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σημαντικές. Υπενθυμίζεται, άλλωστε πως η φετινή ΔΕΘ είναι και η τελευταία πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Επί της ουσίας, στο επίκεντρο της τριήμερης παρουσίας του πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται το λεγόμενο «πακέτο της ΔΕΘ», ήτοι τα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρησεις που θα εξαγγείλει και εν συνεχεία θα αναλύσει διεξοδικά ο κ. Μητσοτάκης, τόσο κατά τα εγκαίνια της Έκθεση στο Βελλίδειο όσο και κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
Οι τρεις «σταθμοί» του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη
Υπό το πρίσμα αυτό, το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη για το τριήμερο περιλαμβάνει τα εξής τρία σημαντικά σημεία:
Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας δίνει το «παρών» στην καθιερωμένη φιλική συνάντηση με τους δημοσιογράφους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν αποκλείεται να περάσει και από μια συνάντηση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης σε κεντρικό μπαρ της πόλης.
Το πρωί του Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ.
Παράλληλα, στις 11:00 θα ακολουθήσει περιήγηση στα περίπτερα της Έκθεσης.
Εν συνεχεία, στις 20:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο.
Από το βήμα της ΔΕΘ, ο ίδιος θα παρουσιάσει αναλυτικά το λεγόμενο «πακέτο της ΔΕΘ», δηλαδή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του για το επόμενο διάστημα. Αναμένεται, ειδικότερα να παρουσιάσει ένα πλούσιο «καλάθι» με μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού που πλήττουν τους πολίτες, αλλά και σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των νέων σε θέματα στέγασης, καθώς και των συνταξιούχων
Την Κυριακή (11/09) στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για όλα τα μείζονα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, ενώ, κατά πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει και τη θέση του για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Τι προβλέπει – μέχρι στιγμής – το «πακέτο» της ΔΕΘ
Κατά τα λοιπά, η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση 7,7% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) για το β’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό και αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο, δημιουργεί καινούργιο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει περαιτέρω παροχές.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.
Έτσι, το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να περιλαμβάνει και άλλες έκτακτες και μόνιμες παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το δύσκολο χειμώνα.
Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης (εκτιμήσεις κάνουν λόγο αυξημένο κατά για 20% φέτος) και διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησής του, καθώς σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις. Σε ό,τι αφορά στα καύσιμα «τρέχει» το Fuel Pass 2 και εξετάζονται τρόποι για το πώς θα εξεταστούν τα προβλήματα κι εκεί, πιθανώς με ένα νέο πρόγραμμα Fuel Pass 3.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επίσης από το βήμα της ΔΕΘ τη χορήγηση μιας έκτακτης κλιμακωτής ενίσχυσης ύψους έως 200 ευρώ, ξεκινώντας από 100-130 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, σε περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές. Πρόκειται για ένα στοχευμένο βοήθημα που θα αφορά στην κάλυψη των αναγκών για τρόφιμα (Food Pass). Πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό αναμένεται να καταβληθεί ως έκτακτο επίδομα μέχρι τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του πληθωρισμού. Παράλληλα εξετάζεται να δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος.
Ειδικά για τις μετακινήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες το πρωθυπουργικό επιτελεί εξετάζει πρόταση για τη δημιουργία ενός πακέτου απεριορίστων διαδρομών, σε ελκυστική τιμή, για συγκεκριμένο διάστημα, στο πρότυπο της Γερμανίας, όπου η κάρτα απεριόριστων διαδρομών για όλα τα μέσα μαζική μεταφοράς κόστιζε 9 ευρώ το τρίμηνο του καλοκαιριού, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση των ΙΧ.
Σχετικά με τους αγρότες ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να εμφανιστεί φειδωλός και να ανακοινώσει την επιστροφή του πετρελαίου που ολοκληρώνεται και ίσως παρεμβάσεις για τους νέους αγρότες. Πηγές από το Μαξίμου έλεγαν πως ο πρωθυπουργός κρατάει τα… πακέτο για τους αγρότες για πριν τις εκλογές. Αντίθετα για τους κτηνοτρόφους θα ανακοινώσει πακέτο ενίσχυσεις ύψους 90 με 100 εκατ. ευρώ το οποίο θα δοθεί για να καλυφθούν οι ανάγκες για τις ακριβές ζωοτροφές.
Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από cnn