Featured Image

Γενναία πακέτα ενίσχυσης αγροτών για ρεύμα, ντίζελ και λίπασμα, δρομολογούν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Μάλιστα, η δέσμη των ειδικών μέτρων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Πολωνία, ενώ οι Γερμανία και Ιταλία αναμένεται να εξειδικεύσουν τις επόμενες ημέρες. Στην Ελλάδα, βέβαια, περισσεύουν οι δεσμέυσεις…

Ενδεικτική, σύμφωνα με το agronews, είναι η πρόθεση της Ιταλίας να επιδοτήσει µε 20% επί του κόστους πετρελαίου ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων, µε την επιδότηση μάλιστα να μπορεί να μετακυλίεται στην αλυσίδα, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης ακόμα και της μεταφοράς των προϊόντων από τις αποθήκες των παραγωγών και των μεταποιητικών βιομηχανιών μέχρι τα ράφια των σούπερ-μάρκετ σε ολόκληρη την ήπειρο.

Από την άλλη, η Ισπανία εστιάζει στις έκτακτες ενισχύσεις κτηνοτρόφων, επιδοτώντας µε 15 ευρώ το κεφάλι τους προβατοτρόφους, ενώ λύσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού θα αναζητήσουν οι Γερμανοί µε 180 εκατ. ευρώ ενισχύσεις.

Στη Γερμανία

Αξιοσημείωτο είναι ότι, τις επόμενες εβδομάδες, το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας αναμένεται ότι θα καταβάλει σε αγρότες και κτηνοτρόφους ενισχύσεις 180 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν με κριτήριο τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα οικονομικά των μονάδων. Ήδη η γερμανική Bundestag έχει εγκρίνει ένα πρόσθετο κονδύλι 120 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμπληρωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τζεµ Οσντεµίρ, θέλει να συμπληρώσει τα 60 εκατ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα του από το αποθεματικό κρίσης της Ε.Ε.

20% “αβάντα” στο ντίζελ

Στο κόστος του πετρελαίου εστιάζουν και οι παρεμβάσεις της Ιταλίας, η οποία ακόμα προτίθεται να επιτρέψει τον διακανονισμό αγροτικών χρεών, δίνοντας παράλληλα και τη δυνατότητα αποπληρωμής των λογαριασμών ρεύματος µε δόσεις. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει εξαγγείλει ένα μέτρο το οποίο θέλει τη δημιουργία πίστωσης στο 20% του συνολικού κόστους για εφοδιασμό πετρελαίου οποιασδήποτε επιχείρησης δραστηριοποιείται στο πεδίο των τροφίμων, από την αγροτική παραγωγή ως τη μεταποίηση και τη μεταφορά.

Στόχος του μέτρου είναι η αποκλιμάκωση των τελικών τιμών, οι οποίες επιβαρύνονται από υπέρογκα μεταφορικά κόστη.

Ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους για Γαλλία και Ισπανία

Featured Image

Το ποσό των 400 εκατ. ευρώ θα κατευθύνει προς κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και εκτροφείς η Γαλλία, προκειμένου να διευκολύνει την υπόθεση της αγοράς ζωοτροφών, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι τιμές σε καλαμπόκι και άλλα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Το ποσό αυτό θα καλύψει τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές για 4 μήνες µε αναδρομική ισχύ από τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να καλυφθούν ασφαλιστικές υποχρεώσεις των αγροτών.

Στο πεδίο της ενέργειας, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας δρομολογεί μια πρόωρη πίστωση του αντίστοιχου ΕΦΚ πετρελαίου, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο πίστωσης ενός 25% του ποσού που αντιστοιχεί στη χρήση του 2023, όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Συνδυαστικά λειτουργεί και ένα μέτρο αντίστοιχο µε αυτό της έκπτωσης στην αντλία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα µε το οποίο οι Γάλλοι αγρότες λαμβάνουν μια έκπτωση 15 σεντς ανά λίτρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και οι έκτακτες παρεμβάσεις που δρομολογούνται από τους Ισπανούς, οι οποίοι αποφάσισαν ενίσχυση κτηνοτρόφων µε 15 ευρώ το κεφάλι στα πρόβατα, 10 ευρώ στις αίγες και έως 210 ευρώ ανά αγελάδα. Η χώρα ανακοίνωσε ένα πακέτο έκτακτων κρατικών ενισχύσεων, που θα συνοδεύεται και από τα διαθέσιμα κονδύλια του αποθεματικού κρίσης.

Ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων

Η Πολωνία κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για ένα πρόγραμμα 836 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, λαμβάνοντας ήδη την έγκρισή της. Το μεγαλύτερο ποσό της ενίσχυσης θα κατευθυνθεί προς την επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων, µε τα ποσά να πιστώνονται στους δικαιούχους αγρότες το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα µε τα όσα προβλέπει η απόφαση της Κομισιόν, ωστόσο πρόθεση των Πολωνών στο υπουργείο Γεωργίας της χώρας είναι τα χρήματα να είναι διαθέσιμα για τους παραγωγούς πολύ νωρίτερα από την 31η Δεκεμβρίου του 2022.

Συρρίκνωση των μικρομεσαίων – «Η κατεύθυνση είναι στους μεγαλοαγρότες»

Για σχέδιο βάσει του οποίου τα πακέτα θα πηγαίνουν στα χέρια των μεγαλοαγροτών, με συρρίκνωση των μικρομεσαίων, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

«Ο πόλεμος ήρθε και εντείνει τα προβλήματα των αγροτών. Η αλήθεια είναι ότι βάναυσα καταστρέφει όλες τις λαϊκές οικογένειες. Έχει σημασία όμως να δούμε ότι το αγροτικό νοικοκυριό “πυροβολείται” ξανά και με τις συνέπειες του πολέμου, αλλά κρίση για τους αγρότες προϋπήρχε»…

Στο σημείο αυτό, ο Μανόλης Καρκαβάτσος λέει για την Ελλάδα ότι σήμερα πληρώνει την καταστροφή του σιτοβολώνα της, από τις πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Για τα πακέτα των άλλων χωρών προς τους αγρότες τους, εξηγεί πως «οι πολιτικές τους στόχο έχουν να ενισχύσουν τα “αφεντικά” τού πολέμου και να εκχωρήσουν τη γη σε λίγα χέρια»…

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών στην Ελλάδα θα πρέπει να κινούνται στην εξής κατεύθυνση: «Να ξεφύγουμε από τη λογική της ΚΑΠ και να δούμε πώς θα ενισχύσουμε τα αγροτικά νοικοκυριά με μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για την αντιμετώπιση της κρίσης στο πετρέλαιο και την ενέργεια, για τη ρήτρα αναπροσαρμογής κ.λπ. Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, δεν υπάρχουν κυβερνήσεις που ενισχύουν το αγροτικό νοικοκυριό. Απλά υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν την κατεύθυνση να μετατρέψουν τον μικρό και μεσαίο αγρότη σε κολίγο, έτσι ώστε να εγκαταλείψει τη γη του και να περάσει η γη του στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων και μεγάλων παραγωγών».