Η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα στους χοίρους μετανάστευσε στην Αυστραλία και σύμφωνα με αναφορές από συγκεκριμένες τοποθεσίες της χώρας, στον συγκεκριμένο ιό οφείλεται ποσοστό έως και 70% νεκρών γεννήσεων χοίρων και ποσοστό 50% των χοιρομητέρων που νόσησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Μια νέα πανδημία;

Το ενεργό ξέσπασμα του ιού της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας που μεταδίδεται από τα κουνούπια σε χοίρους στις αυστραλιανές πολιτείες Βικτώρια, Κουίνσλαντ, Νέα Νότια Ουαλία και Νότια Αυστραλία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο OIE στις 10 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής, έχουν πληγεί 24 εγκαταστάσεις παραγωγής χοίρων.

Τα κρούσματα ποικίλλουν από εντατικές, πλήρως στεγασμένες φάρμες χοιρομητέρων έως εκμεταλλεύσεις ελεύθερης βοσκής, με ευαίσθητους πληθυσμούς χοίρων στις πληγείσες περιοχές να κυμαίνονται από 5.000 έως 100.000 ζώα, σύμφωνα με εκθέσεις του OIE.

Featured Image

Ποιά είναι τα κλινικά συμπτώματα

Τα κλινικά συμπτώματα περιελάμβαναν αύξηση των νεκρών χοίρων, των μουμιοποιημένων εμβρύων και των αμβλώσεων, καθώς και των ζωντανών χοίρων που γεννήθηκαν με νευρολογικά συμπτώματα, όπως τρέμουλο και λεπτό κινητικό τρόμο.

Agrogata