Η συλλογή δεδομένων για τη χρήση φυτοφαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται υποχρεωτική σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό που εγκρίθηκε χθες με μεγάλη πλειοψηφία

Η συλλογή δεδομένων για τη χρήση φυτοφαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται υποχρεωτική σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (555 ψήφοι υπέρ) σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον οποίο εισηγητής ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης.

   «Μετά από ενάμιση χρόνο εντατικής δουλειάς και επίπονων διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, σήμερα ψηφίσαμε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον νέο Κανονισμό για τη συλλογή στατιστικών στοιχείων για τις γεωργικές εισροές και εκροές», δήλωσε ο ευρωβουλευτής μετά την ψηφοφορία. «Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα νέο νομοθετικό εργαλείο», πρόσθεσε, «που θα μας εξασφαλίσει τα απαραίτητα, συγκρίσιμα και ποιοτικά δεδομένα για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και των νέων στρατηγικών ‘από το Αγρόκτημα στο Πιάτο’ και της Βιοποικιλότητας, που έχουν στόχο τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα».

Featured Image

   Τα πρώτα δεδομένα χρήσης φυτοφαρμάκων θα συλλεγούν το 2026 και θα δημοσιοποιηθούν στο ευρύ κοινό το 2028. Στη συνέχεια, η συλλογή θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Παράλληλα τα κράτη-μέλη θα συλλέγουν στατιστικά στοιχεία για τη ζωική και φυτική παραγωγή, τη βιολογική παραγωγή, τις γεωργικές τιμές και τα θρεπτικά συστατικά.

   Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τον νέο κανονισμό με 555 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 23 αποχές.

   Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚ, οι στατιστικές σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, θα καλύπτουν τις δραστικές ουσίες σε όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που διατίθενται στις αγορές των κρατών μελών, καθώς και στις καλλιεργητικές εκτάσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται τα εν λόγω προϊόντα, γράφει το cibum.