Οι αποστολές ρυζιού από την Ταϊλάνδη, νο 3 εξαγωγέα του προϊόντος στον κόσμο, αυξάνονται καθώς οι αγοραστές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα ρωσικά και ουκρανικά σιτηρά μετά την εισβολή της Μόσχας στη γειτονική χώρα που ανέτρεψε τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων.

Ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στα ουκρανικά σύνορα για μήνες πριν την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, πυροδοτώντας σοβαρές ανησυχίες για τη διεθνή επισιτιστική ασφάλεια, καθώς τα δύο έθνη αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού.

Οι αποστολές ρυζιού της Ταϊλάνδης το πρώτο δίμηνο του 2022 εκτινάχθηκε κατά 28% από την ίδια περίοδο πέρυσι σε 1,1 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού ταϊλάνδης που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Ο όμιλος εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να αυξήσει τον εξαγωγικό του στόχο για το τρέχον έτος σε 8 εκατομμύρια τόνους από 7 εκατομμύρια τόνους.

“Οι αγοραστές προσπάθησαν να εξασφαλίσουν ρύζι, καθώς φοβούνταν ότι εάν ο πόλεμος διαρκούσε περισσότερο από το αναμενόμενο, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές των τροφίμων υψηλότερα”, δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Χαροέν Λαουθαμάτας.

Οι έμποροι ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς σπεύδουν να σφραγίσουν συμφωνίες για ταϊλανδέζικο ρύζι φοβούμενοι ότι η κερδοσκοπική αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης γεωργικών προϊόντων μετά την εισβολή θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές. Σημείωσαν ότι αν και το ρύζι δεν αποτελεί τέλειο υποκατάστατο του σιταριού, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή επισιτιστικής ασφάλειας σε περιόδους γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Featured Image

“Οι παραγγελίες από ορισμένες χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, όπου ζουν πολλοί Ασιάτες, αυξάνονται επίσης”, δήλωσε ο Chookiat Ophaswongse, ομότιμος πρόεδρος της ταϊλανδικής ομάδας ρυζιού, αναδεικνύοντας το Ιράκ ως σημαντικό αγοραστή.

Πράγματι, το Ιράκ εισήγαγε 130.000 τόνους ταϊλανδέζικου ρυζιού αυτόν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επισκιάζοντας όγκους μόλις 146 τόνων ταυτόχρονα το 2021. Η Κίνα είναι ένας άλλος βασικός πελάτης, στέλνοντας περίπου 165.000 τόνους τους πρώτους δύο μήνες του 2022, από λίγο λιγότερο από 72.000 τόνους την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αναλυτές ανέφεραν ότι ένα ασθενέστερο μπατ προκαλεί επίσης όρεξη για ταϊλανδέζικο ρύζι, καθώς οι εξαγωγείς μπορούν να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές σε δολάρια. Το νόμισμα της Ταϊλάνδης μειώθηκε 5% έναντι του Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο, πέφτοντας στο 33,6 έναντι του δολαρίου από 32.

Και το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας φαίνεται σε καλή θέση για να καλύψει τη ζήτηση, με πρόβλεψη καλλιέργειας ρυζιού για το τρέχον έτος. Αναμένεται να παράγει περίπου 33 εκατομμύρια τόνους ορυζώνα, ή περίπου 23 εκατομμύρια τόνους αλεσμένο ρύζι, με το ήμισυ αυτού να κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Πηγή: Nikkeiasia