Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης εξαγωγής ντομάτας της Τουρκίας φαίνεται ότι επηρέασε σημαντικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της γείτονα χώρας. “Δύο μέτρα και δυο σταθμά” στις λύσεις και μεγάλες καθυστερήσεις διαπιστώθηκαν, ενώ για μια ακόμα φορά αγρότες και κτηνοτρόφοι βρέθηκαν στον αέρα.

Ο Osman Türkman, πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Κτηνοτρόφων Αιγοπροβάτων του Γκαζιαντέπ, δήλωσε ότι εκείνοι που πρέπει να παράγουν λύσεις στο Γκαζιαντέπ παράγουν έλλειψη λύσεων.Στη γραπτή του δήλωση στον Τύπο, ο Türkman δήλωσε ότι τα αιτήματα των παραγωγών ντομάτας στην Αττάλεια και την περιοχή της επιλύθηκαν σε μια μέρα, ενώ οι παραγωγοί του Γκαζιαντέπ αφέθηκαν στην τύχη τους.

Ο Türkman δήλωσε ότι το θάρρος των παραγωγών ντομάτας στην Αττάλεια να διεκδικήσουν δικαιώματα πρέπει να επικροτηθεί, αλλά επεσήμανε ότι το ζήτημα της αναζήτησης παρόμοιου δικαιώματος θεωρείται έγκλημα για αυτούς.

«Αν ο παραγωγός διεκδικήσει δικαιώματα στην Αττάλεια, δεν είναι έγκλημα, αλλά αν ψάξει στο Γκαζιαντέπ, είναι έγκλημα;»

Συνοψίζοντας τον αγώνα των παραγωγών ντομάτας στην Αττάλεια να αναζητήσουν δικαιώματα, ο Türkman είπε: «Όταν οι τιμές της ντομάτας άρχισαν να αυξάνονται στην Τουρκία, το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών ανακοίνωσε στις 2 Μαρτίου 2023 ότι είχε επιβάλει απαγόρευση εξαγωγής ντομάτας μέχρι τις 14 Απριλίου 2023. Αυτή η απόφαση σήμαινε απώλεια για τους παραγωγούς που παρήγαγαν ντομάτες με χίλιες και μία προσπάθειες και κινδύνους. Οι παραγωγοί ντομάτας έκλεισαν τον δρόμο Antalya-Kaş-Fethiye στην κυκλοφορία στις 5 Μαρτίου 2023 για να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν. Με την υπόσχεση που έλαβαν, οι παραγωγοί άνοιξαν το δρόμο στην κυκλοφορία. Η Αττάλεια και οι παραγωγοί, οι ΜΚΟ, οι πολιτικοί και η γραφειοκρατία της περιοχής έχουν γίνει μία, μία φωνή και μία καρδιά. Το θέμα συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο μια μέρα αργότερα, στις 6 Μαρτίου 2023, και η απαγόρευση εξαγωγών ντομάτας ήρθη στις 7 Μαρτίου 2023. Στις 8 Μαρτίου 2023, η αρχή εξαγωγών ελήφθη από το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών και δόθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου. Είναι απαραίτητο να επικροτήσουμε το θάρρος των παραγωγών ντομάτας της Αττάλειας και της περιοχής να αναζητήσουν δικαιώματα και να συγχαρούμε τη γραφειοκρατία και τους πολιτικούς, ειδικά τις ΜΚΟ που τους υποστηρίζουν».

«Κανείς δεν άκουσε τη φωνή του μικρού παραγωγού βοοειδών»

Δηλώνοντας ότι οι μικροί παραγωγοί βοοειδών έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες, ο Türkman είπε: «Λόγω του αυξανόμενου κόστους, ειδικά των ζωοτροφών, οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί απώλειες ειδικά το 2021 και το 2022 και συνεχίζουν να το κάνουν. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και τα αιγοπρόβατα αναπαραγωγής πήγαν στη σφαγή. Ενώ οι κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πουλήσουν τα ζώα τους στην ονομαστική τους αξία ενώ σημειώνουν απώλειες, το Υπουργείο Γεωργίας και Δασοκομίας επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών μικρών βοοειδών από τις 16.03.2022. Η απόφαση να κλείσουν οι εξαγωγές, που ήταν η ελπίδα του ηττημένου παραγωγού, έκανε τον παραγωγό να μην μπορεί να σηκωθεί από εκεί που έπεσε. Ο παραγωγός είπε “θρηνήσαμε, βυθιζόμαστε, σφάζουμε ζώα αναπαραγωγής, σταματάμε την παραγωγή” αλλά κανείς δεν άκουσε».

Featured Image

«Αυτοί που πρέπει να παράγουν λύσεις παράγουν έλλειψη λύσης»

Ο Türkman είπε: «Εκείνοι που πρέπει να παράγουν λύσεις παράγουν έλλειψη λύσης. Οι παραγωγοί από το Γκαζιαντέπ, το οποίο είναι το κέντρο των μικρών εξαγωγών βοοειδών από την Τουρκία στο εξωτερικό και έχει λόγο στην τουρκική αγορά μικρών βοοειδών, προσπάθησαν να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν κλείνοντας τον αυτοκινητόδρομο Gaziantep Nizip στην κυκλοφορία στις 6 Αυγούστου 2022. Ωστόσο, την ίδια ημέρα, 36 παραγωγοί κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα και οι καταθέσεις τους ελήφθησαν και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε ορισμένους από αυτούς».

”Ο παραγωγός εγκαταλείφθηκε στη μοίρα του”

Δηλώνοντας ότι το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών έψαχνε ζώα από το εξωτερικό για να κλείσει το έλλειμμα κρέατος λόγω της μείωσης της παραγωγής, αλλά δεν μπόρεσε να τα βρει, ο Türkman είπε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, 2022 χιλιάδες αιγοπρόβατα αναπαραγωγής σφαγιάστηκαν στο Γκαζιαντέπ το 60, το οποίο αποτελούσε περίπου το 18% του αριθμού των ζώων αναπαραγωγής στο Γκαζιαντέπ. Ο ζημιογόνος, βυθισμένος παραγωγός εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και εγκατέλειψε τον τομέα, η παραγωγή μειώθηκε. Η μείωση της παραγωγής προκάλεσε αύξηση των τιμών του κρέατος. Λόγω της μείωσης της παραγωγής από τώρα, το τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας αναζητά ζώα και κρέας από το εξωτερικό για να κλείσει το έλλειμμα κρέατος, αλλά δεν μπορεί να το βρει. Έφταιγε ο παραγωγός ή ήταν η γραφειοκρατία που προσπάθησε να επιβαρύνει τον παραγωγό ή ήταν οι πολιτικοί που το αγνόησαν; Ποιος έχασε λοιπόν; Ο χαμένος παραγωγός έχασε. Ο καταναλωτής, ο οποίος έπρεπε να αγοράσει κρέας και γάλα ακριβά, έχασε. Η Τουρκία έχασε. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων που πήραν τόσες πολλές λανθασμένες αποφάσεις που θα έπρεπε να είχαν χάσει δεν έχασαν. Ενώ τα αιτήματα των παραγωγών ντομάτας στην Αττάλεια και την περιοχή της ικανοποιήθηκαν κανονικά και επιλύθηκαν σε μια μέρα λόγω των απαιτήσεών τους για δικαιώματα, γιατί οι παραγωγοί και οι βοσκοί του Γκαζιαντέπ κρίθηκαν ένοχοι;»

Τελικά, τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων είναι ίδια παγκοσμίως. Αποτελούν πάντα τον πρώτο πυλώνα της οικονομίας, αλλά την τελευταία προτεραιότητα του κράτους.

Agrogata

Πηγή:doghruhaber.com.tr