Καταβάλλονται οι προκαταβολές για το προανθικό.

Σήμερα αναμένεται η πληρωμή της προκαταβολής έναντι ενισχύσεων σε παραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν από τους παγετούς της περιόδου από την 15η Φεβρουαρίου έως την 20η Απριλίου 2021 και των οποίων οι καλλιέργειες ήταν σε προανθικό στάδιο, που δεν καλύπτεται από τον ΕΛ.Γ.Α.

Παρά τις δυσκολίες, παρά τα εμπόδια που υπήρχαν λόγω τεχνικών ζητημάτων, η βούληση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να στηριχθούν όλοι οι παραγωγοί ανεξαιρέτως απέναντι στις ολοκληρωτικές συνέπειες που είχε προκαλέσει η εκδήλωση του παγετού της Άνοιξης του 2021. Και αυτό γίνεται και με την απαραίτητη συνεργασία των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου.

Η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που δεν καλύπτει ο κανονισμός ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, με την ηγεσία του Υπουργείου να ξεπερνάει κάθε εμπόδιο δυσκολίας για να μπορέσουμε να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Η σημερινή καταβολή των προκαταβολών αφορά τους κερασοπαραγωγούς, των οποίων οι ζημιές εντάσσονται στο πρόγραμμα ΚΟΕ, όσον αφορά το σκέλος κάλυψης της ζημιάς, με το ποσό αποζημίωσης να υπολογίζεται με βάση το εξατομικευμένο πόρισμα του ΕΛΓΑ, αποζημιώνοντας δίκαια τους παραγωγούς στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν.

Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ενίσχυση των παραγωγών που έχουν ζημιωθεί και δεν καλύπτονται από τις διατάξεις των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων με χρήση άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων (αφορά τα μήλα) έτσι, όπως είχαμε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, όλοι οι παραγωγοί να λάβουν το σύνολο των αποζημιώσεων που δικαιούνται, χωρίς διακρίσεις.

Διονύσης Σταμενίτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ