Featured Image

Σε απόγνωση οι αγρότες της Ζαγοράς, οι οποίοι δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τη ζημιά που προκάλεσαν στο 40% της παραγωγής μήλων, στην συγκεκριμένη περιοχή, η παρατεταμένη ξηρασία και ο καύσωνας διαρκείας που σημειώθηκαν το φετινό καλοκαίρι. Δυσφορία προκαλεί η παραπάνω εξέλιξη, με τους αγρότες να προειδοποιούν για κινητοποιήσεις, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Δημοσιοποιώντας το πρόβλημα, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς επισημαίνει ότι «μετά από επικοινωνία με τον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ, μας έκανε ξεκάθαρο ότι η περιοχή μας δεν έφτασε στους 40 βαθμούς Κελσίου το τελευταίο διάστημα και για αυτό τον λόγο δεν προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ να γίνουν εκτιμήσεις και άρα δεν μας αποζημιώνει».

Οι αγρότες της περιοχής κάνουν λόγο για απώλεια παραγωγής και οικονομική ζημιά, που υπολογίζεται κατά μέσο όρο από 25% έως 30% σε όλο τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με την μείωση εισοδήματος.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Θεόδωρος Γεωργαδάκης υπογραμμίζει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας προκάλεσαν κατά τόπους προβλήματα στους καλλιεργητές.

Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, σε πολλά σημεία, κυρίως σε κτήματα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο από 400 έως 200 μέτρα, «κάηκε» η μισή όψη του μήλου, με αποτέλεσμα να μην προορίζονται, πλέον, για την παραγωγή που θα διατεθεί προς πώληση, αλλά προς απόσυρση για την παραγωγή χυμού.

Featured Image

«Δεν θα λάβουμε χρήματα για τα κατεστραμμένα μήλα, διότι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δίδεται αποζημίωση μόνο όταν επικρατούν 40 βαθμοί Κελσίου. Δεν είχαμε τέτοιες θερμοκρασίες, αλλά τα μήλα καίγονται και με 30 και με 35 βαθμούς Κελσίου» επισημαίνει ο πρόεδρος. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα μήλα που βρίσκονται ψηλά στο βουνό δεν έχουν υποστεί ζημιά.

Βασικό αίτημα των αγροτών, το οποίο διατυπώνεται επί σειρά ετών, είναι, εξάλλου, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

«Ζητάμε να αλλάξει ο κανονισμός και να αποζημιωθούμε για τη ζημιά που έχουμε υποστεί. Επίσης ζητάμε από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το πρόβλημά μας και να προχωρήσει στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες που επλήγησαν από τον καύσωνα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.

Οι αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση να εισακουστούν τα αιτήματά τους και προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν δεν δοθεί λύση.

«Καλούμε τους αγρότες της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση για το επόμενο διάστημα, καθώς θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς.