Ανοίγει ο δρόμος της συνταξιοδότησης για αγρότες με οφειλές στον ΟΓΑ μέχρι 12.000 μετά τις διαγραφές

Η ένταξη των αγροτών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ετοιμάζονται για τους προς συνταξιοδότηση ασφαλισμένους περιλαμβάνονται στην ατζέντα της κυβέρνησης με την εν λόγω ρύθμιση να λειτουργεί συμπληρωματικά με εκείνη που θέλει παραγραφή χρεών δεκαετίας στον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ, η οποία είχε ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου.

Διπλασιασμός στο όριο χρεών

Featured Image

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο πεδίο των αγροτικών συντάξεων, η κυβέρνηση προωθεί το διπλασιασμό του ποσού που μπορεί να χρωστά ένας ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ – ΟΓΑ προκειμένου να καταθέσει φάκελο συνταξιοδότησης. Μέχρι σήμερα, προϋπόθεση για να καταθέσει ένας ασφαλισμένος αίτημα συνταξιοδότησης, είναι οι οφειλές του προς τον ΕΦΚΑ να μην υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ. Η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να επεκταθεί και στην περίπτωση των αγροτών, είναι να διπλασιάσει το ποσό οφειλής από τα 6.000 στα 12.000 ευρώ, ώστε να εκδοθεί η σύνταξη και στη συνέχεια να παρακρατείται ένα ποσό από αυτήν μέχρι την εξόφληση. Αυτή η παρέμβαση έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τη ρύθμιση που είχε εξαγγείλει στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με την παραγραφή παλιών οφειλών σε ΕΦΚΑ-ΟΓΑ και την ευνοϊκότερη οφειλών.

Εδώ, παραγράφονται παλιά, πέραν της δεκαετίας χρέη αγροτών από ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ-ΟΓΑ, ενώ δρομολογείται και νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση με 24 δόσεις για τις οφειλές που μένουν σε εκκρεμότητα. Εν προκειμένω, αυτή η διπλή παρέμβαση θα αφορά στις παραγραφές χρεών ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, αλλά και την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή το φθινόπωρο.

Featured Image