Συνολική επαναφορά επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας σε ότι αφορά την παρουσία του στον χώρο του Πρωτογενούς Τομέα, ενώ σήμερα – στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου – παρουσιάστηκε η σύνθεση της Γραμματείας στη συγκεκριμένη Θεματική, η οποία επανασυγκροτήθηκε…

Αναλυτικά, η συνέντευξη τύπου άνοιξε με δήλωση του Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Βασίλη Ζωγράφου, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Η ΝΕ μετά την παραίτηση της προηγούμενης θεματικής του πρωτογενούς τομέα, ανασυγκροτείται και παρουσιάζεται σήμερα.https://www.youtube.com/embed/doKmh0IV27o?feature=oembed

Ο επικεφαλής της Θεματικής Καλογιάννης Παναγιώτης κατ’ επάγγελμα αγρότης, Γεωπόνος, αγροτοσυνδικαλιστής, μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναπτύξει τις θέσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών, ιδιαίτερα στο Νομό μας και κατ’ επέκταση στη Θεσσαλία.
Θα παρουσιάσει την γραμματεία της θεματικής των αγροτών.
Θα αναφερθεί στην επαναδραστηριοποίηση του δικτύου αγροτών συνδικαλιστικού τους οργάνου.
Η θεματική πρωτογενούς τομέα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το δίκτυο αγροτών εκπροσωπούν όλους τους αγρότες του κόμματος και κανένας άλλος. Οργανωμένα πλέον θα διεκδικούν και θα συμμετέχουν στους αγώνες του αγροτικού κινήματος.
Η ΝΕ καλεί όλους τους αγρότες να εμπιστευτούν το δίκτυο αγροτών, ενωμένοι να διεκδικήσουν τη λύση των μεγάλων προβλημάτων τους».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το νέο σχήμα της θεματικής του πρωτογενούς τομέα ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Καλογιάννη, αγρότη – γεωπόνο (Χάλκη Λάρισας) και τη γραμματεία η οποία αποτελείται από τους εξής:

1. Καραγεώργο Θωμά, αγρότη (Πύθιο Ελασσόνας)

2. Τσακνάκη Πέτρο, περιφερειακό σύμβουλο και προϊστάμενο του τμήματος  ΟΠΕΚΕΠΕ (Λάρισα)

3. Νάνο Αθανάσιο, κτηνοτρόφο (Ολυμπιάδα Ελασσόνας)

4. Σιούλα Αθανάσιο, αγρότη (Δαμάσι Τυρνάβου)

5. Νάκα Κωνσταντίνο, αγρότη (Δαμάσι Τυρνάβου)

6. Καραγιάννη Ευάγγελο, αγρότη (Δομένικο Ελασσόνας)

7. Καραΐσκο Γεώργιο, αγρότη (Φαλάνη Λάρισας)

8. Καββαδία Χρήστο, αγρότη (Αγιά Λάρισας)

9. Νικόπουλο Αθανάσιο, γεωπόνο και αγρότη (Φάρσαλα)

10. Γούση Στέργιο, αγρότη (Νέο Περιβόλι)

Featured Image

11. Κωσταρόπουλο Γεώργιο, γεωπόνο (Λάρισα)

12. Μπουλασίκη Σπυρίδων, γεωπόνο (Λάρισα)

Θέσεις για τον Πρωτογενή Τομέα

Ο Παναγιώτης Καλογιάννης αναλύοντας τις θέσεις του κόμματος για τον Πρωτογενή Τομέα δήλωσε τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας βάλλεται από παντού, καθώς υφίσταται  τεράστια επιβάρυνση λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, το οποίο είναι ένα  από τα μεγαλύτερα ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το  νεοσύστατο, λοιπόν, αγροτικό τμήμα της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας διατυπώνει κάποια θέματα  μείζονος σημασίας, τα οποία πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς.

Επανακρατικοποίηση του 51% της ΔΕΗ κι επιτέλους να υπάρξει ξανά  πραγματικό αγροτικό ρεύμα.  

Σε μια δύσκολη, ενεργειακά, εποχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έχει καταφέρει, δυστυχώς, να βρίσκεται μες στην τριάδα των ακριβότερων χωρών, με την ακρίβεια αυτή να μετακυλίεται στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, αυξάνοντας υπέρμετρα το  κόστος παραγωγής. Η θέση του κόμματος, όπως αυτή εκφράστηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα στις δηλώσεις του στη ΔΕΘ, είναι η επαναφορά του 51% της ΔΕΗ στο ελληνικό κράτος, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την μείωση της τιμής  του ηλεκτρικού ρεύματος, δίνοντας τη δυνατότητα στους καλλιεργητές να παράγουν.https://www.youtube.com/embed/sRdclUwtb5U?feature=oembed

Αγροτικό πετρέλαιο με απαλλαγή του ΕΦΚ. 

Σε συνέχεια της αύξησης του κόστους ενέργειας, το αγροτικό πετρέλαιο έχει εκτοξεύσει στα ύψη την καθημερινή παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, όπως και τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων. Η πρότασή μας είναι η απαλοιφή του ΕΦΚ του  πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Θα ακολουθήσει πρόταση,  η οποία θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα, και θα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο το πετρέλαιο θα χορηγείται στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, όσον αφορά την  ποσότητα και την τιμή του, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, διότι μέλημά μας είναι ότι προτείνεται να είναι κοστολογημένο.

Έκτακτη στήριξη για αγορά λιπασμάτων στους αγρότες και ουσιαστική  στήριξη των κτηνοτρόφων με επιδότηση για αγορά ζωοτροφών.  Η υπέρμετρη αύξηση του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση των  τιμών των λιπασμάτων, οπότε κρίνονται απαγορευτικές για τους παραγωγούς.  Προτείνουμε την άμεση ενίσχυση για την αγορά λιπασμάτων στα πραγματικά τιμολόγια  αγοράς και στις πραγματικές τιμές κι όχι να δίνεται απλά μια τυχαία ενίσχυση, όπως προγραμματίζει εδώ και πολύ καιρό να κάνει η κυβέρνηση και δυσκολεύεται ακόμα και  σ’ αυτό.

Εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου νόμου του ΕΛΓΑ. 

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για αλλαγή του απαρχαιωμένου  –κι εκτός πραγματικότητας πλέον- νόμου του ΕΛΓΑ. Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή είναι  εδώ προκαλώντας τεράστιες ζημιές στους παραγωγούς, κάτι το οποίο οδηγεί σε  περαιτέρω μείωση της παραγωγικής δυνατότητας του πρωτογενούς τομέα.

Ενδελεχή ενημέρωση σχετικά με την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ, η οποία θα  έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες.  Σε μια περίοδο όπου η νέα ΚΑΠ είναι προ των πυλών, η ελληνική κυβέρνηση και το  επιτελείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός του ότι δεν έχει καταλήξει ακόμη  στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, με τον φάκελο της Ελλάδας να πηγαινοέρχεται  στην Ευρώπη, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα καλούνται να καλλιεργήσουν σε ένα  «ομιχλώδες» τοπίο. Ακόμη και σήμερα, δε γνωρίζει κανείς τελικά τι θα εισπράξει από  άμεσες ενισχύσεις αλλά και ούτε ποια προϊόντα εν τέλει θα εμπεριέχονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και με ποιο ποσό.

Δυστυχώς, ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή και παρόλα  αυτά η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα –εκτός πραγματικότητας- και χωρίς  κανένα πρόγραμμα ώστε να επανέλθει και να βοηθήσει. Τα ευχολόγια και τα  εκατομμύρια μοιράζονται σε όλες τις εμφανίσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης,  χωρίς όμως να καταλήγουν στις τσέπες των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Εν κατακλείδι, το αγροτικό τμήμα της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας θα βρίσκεται στο πλευρό  των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα για να καταγράψει τα προβλήματα και να  ακούσει τις απόψεις τους πάνω σε αυτά».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μίλησαν επίσης τα μέλη της γραμματείας, Θωμάς Καραγεώργος και Γιώργος Καραίσκος. Τέλος δηλώσεις έκανε και ο Γιώργος Σφήκας, ο οποίος θα είναι επικεφαλής θεματικής υγείας, αναλύοντας τον τομέα της μελισσοκομίας.https://www.youtube.com/embed/dwaoLzUcars?feature=oembedhttps://www.youtube.com/embed/q2A4Nmwc_Ts?feature=oembed