Featured Image

Χορήγηση ενισχύσεων de minimis σε παραγωγούς ξηρών μη μεταποιημένων σύκων της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021

  • Καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ύψους 2.555.548€ 
  • Χορήγηση προκαταβολής 13,4 εκατ. € για τις πυρόπληκτες δενδρώδεις καλλιέργειες – Συμπεριλαμβάνονται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους παραγωγούς ξηρών μη μεταποιημένων σύκων της Βόρειας Εύβοιας, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 6644/22.12.2022), στο πλαίσιο στήριξής τους λόγω της σοβαρής μείωσης του εισοδήματός τους που υπέστησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021.

Δικαιούχοι είναι οι παραγωγοί σύκων στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2021, διατηρούν παραγωγικά δένδρα και τουλάχιστον ένα  στρέμμα καλλιέργειας.

Το ύψος του ποσού καθορίζεται σε 115 € ανά στρέμμα καλλιέργειας σύκων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν  λόγω ενίσχυση, προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού που θα λάβουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Featured Image

Επιπροσθέτως, από το σύνολο των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για ζημιές του 2022 στην ΠΕ Εύβοιας που ξεπερνούν τα 4.2 εκατ.€, σήμερα καταβάλλεται το ποσό των 2.555.548 € που αφορά πληρωμή αποζημιώσεων από βροχοπτώσεις σε Σύκα Β. Εύβοιας και Κύμης.

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά, χορηγείται προκαταβολή ύψους 4,2 εκατ.€ σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ), και προκαταβολή ύψους 9,2 εκατ.€ προς τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής από τις πυρκαγιές της περιόδου Ιουλίου και Αυγούστου 2021 σε πληγείσες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Β. Εύβοιας, (ΦΕΚ Β’ 6606/21.12.2022).

Το ποσό της προκαταβολής ανέρχεται σε 50,4€ανά ελαιόδεντρο και σε 33,6 € ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε 25,2 και 16,8 €.