Πτωτικές είναι οι τάσεις που διαφαίνονται όσον αφορά στο καλαμπόκι τη νέα σεζόν, ως αποτέλεσμα της ομαλοποίησης του εμπορίου στην Ουκρανία.

Ωστόσο, επειδή ο καιρός είναι απρόβλεπτος και υπάρχει σε πολλές περιοχές του πλανήτη ξηρασία, ίσως είναι ακόμα πρώιμο να πει κανείς που θα κυμανθεί το προϊόν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας, το Βουλγάρικο καλαμπόκι τιμάται στα 172 ευρώ ο τόνος χύμα, με παράδοση στη Θεσσαλονίκη όμως η τιμή ανεβαίνει στα 230 με 250 ευρώ ο τόνος. Πιο νότια, γίνονται πράξεις ακόμα και με 250 με 300 ευρώ ο τόνος.

Τι γίνεται διεθνώς

Το καλαμπόκι Δεκεμβρίου έκλεισε 18 1/2 σεντς στα 5,34 $ 1/2 την Παρασκευή και ολοκλήρωσε την εβδομάδα με άνοδο 49 1/2 σεντ, κυρίως λόγω της πρόσφατης έλλειψης βροχής στην κεντρική και ανατολική ζώνη καλαμποκιού. Την Πέμπτη, το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Πληροφοριών για την Ξηρασία (NIDIS) δημοσίευσε μια ενημέρωση έγκαιρης προειδοποίησης για την ξηρασία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο επιδείνωσης της ξηρασίας, κυρίως στο Μιζούρι και τη δυτική Αϊόβα, με την πρόβλεψη 8 έως 14 ημερών να αναμένει βροχόπτωση κάτω από την κανονική και πάνω – κανονικές θερμοκρασίες. Ο μετεωρολόγος του DTN Τζον Μπαράνικ εξήγησε ότι η κεντρική Μεσοδυτική θα έχει πιθανότητες για μεμονωμένες βροχές στις αρχές της επόμενης εβδομάδας που θα εξαπλωθούν προς τα ανατολικά αργότερα μέσα στην εβδομάδα και το επόμενο Σαββατοκύριακο. Κοιτάζοντας τις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε ο Baranick, τα μοντέλα πρόβλεψης φαίνονται πιο ουδέτερα, πιθανώς πιο ευνοϊκά για την Eastern Corn Belt.

Featured Image

Στη Βραζιλία, η πρόβλεψη παρέμεινε σχεδόν η ίδια αυτή την εβδομάδα με το μεγαλύτερο μέρος της βροχής να παραμένει νότια του Μάτο Γκρόσο και να βοηθά τη νέα καλλιέργεια σιταριού, ενώ οι περιοχές καλαμποκιού safrinha στην κεντρική και βόρεια Βραζιλία παραμένουν ως επί το πλείστον ξηρές, αλλά σε τροχιά παραγωγής ρεκόρ. Το καλαμπόκι Ιουλίου στη Βραζιλία διαπραγματεύτηκε υψηλότερα αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται κοντά στο ισοδύναμο των 4,94 δολαρίων ΗΠΑ το απόγευμα της Παρασκευής, επηρεασμένο από τα κέρδη στις ΗΠΑ

Το καλαμπόκι Ιουλίου σημείωσε το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους μεταξύ των συμβολαίων που σχετίζονται με τα σιτηρά αυτή την εβδομάδα, κλείνοντας 13 1/4 σεντ στα 6,04 $ την Παρασκευή. Η βάση παραμένει ιστορικά ισχυρή για περιορισμένες προμήθειες καλαμποκιού παλαιάς καλλιέργειας, παρόλο που οι εξαγωγικές πωλήσεις συνεχίζουν να είναι απογοητευτικές το 2022-23. Το επίδομα των πωλήσεων E15 αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να βοηθήσει στη διατήρηση της ζήτησης για καλαμπόκι παλαιάς καλλιέργειας, αλλά εφόσον η νέα καλλιέργεια καλαμποκιού φαίνεται ευνοϊκή, τα κέρδη των τιμών είναι πιθανό να περιοριστούν.

Παρά τις υψηλότερες τιμές αυτής της εβδομάδας, οι τάσεις είναι προς το παρόν πτωτικές για το καλαμπόκι παλαιάς και νέας καλλιέργειας με πολλά ακόμη να μάθουμε για τις συνθήκες καλλιέργειας το 2023. Ο Εθνικός Δείκτης Καλαμποκιού της DTN τιμολογήθηκε στα 6,25 $ το απόγευμα της Πέμπτης, 34 σεντ πάνω από τον Ιούλιο συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Ο δείκτης PCE, ο κύριος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έδειξε ετήσια αύξηση 4,4% τον Απρίλιο, από 4,2% τον Μάρτιο και πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για 2,0%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Dow Jones διαπραγματεύονταν περίπου 300 μονάδες υψηλότερα το απόγευμα της Παρασκευής με πολλές πηγές μέσων ενημέρωσης να αναφέρουν ότι μια συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους μπορεί να πλησιάζει.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image