Υπάρχουν φίλοι που βλέπουν στο πάθος μου για το αγροτικό τοπίο μια πνευματική, βουκολική, αισθητική μετατόπιση. Αλλά όχι. Λέω ότι τα φυτά που χαρακτηρίζουν το τοπίο μας είναι θεμελιώδη και για την οικονομία μας .

Ας πάρουμε για παράδειγμα την ελιά . Ένα φυτό που κυριαρχεί στο τοπίο μας εδώ και χιλιετίες -στην Ιταλία υπάρχουν αρκετές εγχώριες ελιές 3.000 ετών – για τις άγριες ελιές φτάνει τα 4.000 χρόνια (όπως στην περίπτωση του Luras στη Σαρδηνία) : φυτά που θα μπορούσαν να έχουν δει Οδυσσέας.

Να ξέρετε ότι η καλλιέργεια της ελιάς στη χώρα μας βρίσκεται σε παρακμή . Όχι μόνο για τα γνωστά φυτοπαθολογικά προβλήματα για τα οποία έχουμε γράψει τόσα πολλά, αλλά για απλούς λόγους της αγοράς. Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία βρίσκεται σε απότομη και συνεχή πτώση.

Μια μελέτη της Nomisma δείχνει ότι από το 2010 έως σήμερα σημειώθηκε μείωση κατά το ήμισυ: από 500.000 σε 270.000 τόνους προβλέπεται για το τρέχον έτος. Ενώ σε όλο τον κόσμο, στο κύμα της μεγάλης μόδας της μεσογειακής κουζίνας και φαγητού, γίνονται επενδύσεις σε ελαιώνες και ελαιοτριβεία και η καλλιέργεια της ελιάς αυξάνεται κατακόρυφα: από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία, μέχρι την Αργεντινή και τη Χιλή. .

Featured Image

Στην περιοχή της Μεσογείου υπάρχουν ισχυρές επενδύσεις στην Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία . Και αυξάνεται επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση: στην Ισπανία (τον αδιαμφισβήτητο παγκόσμιο ηγέτη), την Πορτογαλία και ακόμη και στη Γαλλία .

Σε όλες τις προαναφερθείσες χώρες παρατηρείται έντονη αύξηση των εξαγωγών, ιδιαίτερα στις πιο αγαπημένες για τους Ιταλούς πλατείες. Σε ένα πλαίσιο επέκτασης του παγκόσμιου εμπορίου ελαιολάδου (+6,2% σε δέκα χρόνια) οι γαλλικές εξαγωγές, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 8,2%, οι πορτογαλικές κατά 14,8%, οι τουρκικές κατά 16,4% (στοιχεία Nomisma).

Προτού βρεθείτε σε μια εντελώς περιθωριακή θέση σε έναν (παράδοξο) κόσμο που ακούγεται ιταλικό (ρίξε μια ματιά στις ετικέτες λαδιών στο διαδίκτυο για επιβεβαίωση) θα ήταν σημαντικό να ασχοληθείς.

Ασχοληθείτε με ένα σχέδιο αποκατάστασης των καλλιεργειών – το οποίο θα είναι επίσης ένα σχέδιο αποκατάστασης τοπίου σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Στη συνέχεια, εργαστείτε σε τεχνικά και φυτοπαθολογικά προβλήματα, όπως συμφωνίες εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ παραγωγών και βιομηχανίας και στη συνέχεια στο διεθνές μάρκετινγκ. Θα ήταν ωραίο να εγκαινιαστεί η πέμπτη χιλιετία ελαιοκαλλιέργειας στο Bel Paese.