Όλοι πλέον ψάχνονται αν η απειλή του Κυριάκου Μητσοτάκη τους αφορά και αν πρόκειται όντως για «κίτρινη κάρτα», ή έχει ληφθεί απόφαση για μετατροπή της σε «κόκκινη».

Άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, επιβεβαιώνουν ότι η αποστροφή του πρωθυπουργού «έχει υποπέσει στην αντίληψή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι η πρόθεση μου είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία» δεν ήταν σχήμα λόγου.

«Ο Μητσοτάκης έχει πλήρη εικόνα του τί γίνεται σε κάθε υπουργείο. Και δυστυχώς, κάποιοι υπουργοί δείχνουν να αγωνιούν περισσότερο για την επανεκλογή τους από το να βάλουν πλάτη στη δυσκολότερη στιγμή της θητείας της κυβέρνησης», λένε , χωρίς πάντως να γίνονται πιο συγκεκριμένοι. «Οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού δεν αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, συνιστούν πολιτικό μήνυμα, το οποίο σχετίζεται με το γενικότερο κλίμα που είχε επικρατήσει τελευταία, κάνοντας πολλούς, ανάμεσά τους και ορισμένους υπουργούς, να προεξοφλούν το στήσιμο της κάλπης το φθινόπωρο», επιμένουν.

Ένα άλλο θέμα που … φούντωσε από την ώρα της παρέμβασης του πρωθυπουργού είναι ο χρόνος του… ανασχηματισμού. Με δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει κατηγορηματικά στην εξάντληση της τετραετίας, αναρωτιούνται πολλοί αν, πότε και σε τί είδους ανασχηματισμό θα προχωρήσει.

Όλες οι πληροφορίες συμφωνούν ότι εκτός από τις πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός απορρίπτει επί του παρόντος και τον ανασχηματισμό. Άλλωστε, όπως έχει δείξει με τις μέχρι σήμερα κινήσεις του, πολύ δύσκολα θα πάρει το ρίσκο ενός δομικού ανασχηματισμού και μάλιστα σε μία στιγμή που τα κοινωνικά προβλήματα εντείνονται και οι δημοσκοπικές φθορές στην κυβερνητική εικόνα αυξάνονται.

Στενός συνεργάτης του, εξηγούσε στο mononews.gr γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προχωρήσει σε αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος: «όλοι οι πρωθυπουργοί συνυπολογίζουν δυο πράγματα πριν από έναν ανασχηματισμό, αν αυτοί που θα έρθουν «πολλαπλασιάσουν» την ισχύ της κυβέρνησης κι αν αυτοί που θα φύγουν ΔΕΝ θα πολλαπλασιάσουν τα προβλήματά της. Αν το ισοζύγιο είναι θετικό μπορεί να γίνει αλλαγή στα πρόσωπα. Πιο απλά, αν ο ανασχηματισμός λύσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα δημιουργήσει, τότε μόνο έχει αξία».

Featured Image

«Από την άλλη πάλι», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας, «ένα χρόνο πριν από τις εκλογές ένα νέο πρόσωπο σ ένα υπουργείο, πότε θα προλάβει να μάθει τη στρατηγική, τους ανθρώπους, τα προβλήματα, τις διαχειριστικές δυνατότητες, τις εκκρεμότητες, τις εναλλακτικές; Και με δεδομένο ότι αυτό το πρόσωπο θα είναι και πολιτικό και θα θέλει μετά να ασχοληθεί και με την εκλογική του περιφέρεια…».

Βέβαια, είναι κοινό μυστικό στους «παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ικανοποιημένος ούτε από τις επιδόσεις, ούτε όμως από την δημόσια παρουσία κάποιων υπουργών. Ένα από τα Υπουργεία με τα οποία δε νιώθει και τόσο άνετα το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronewsbomb είναι και το Αγροτικής Ανάπτυξης για τον απλό λόγο ότι τα μηνύματα που φθάνουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο από τις αγροτικές περιοχές και τους βουλευτές, φέρνουν μαύρα μαντάτα για το κυβερνών κόμμα. Οι εορτές του Πάσχα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία στο Μαξίμου και στους βουλευτές να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την οργή των ψηφοφόρων. Το κλίμα στην περιφέρεια δυναμίτισε κι άλλο η κάκιστη πληρωμή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές στις μονάδες. Τα παράπονα εδώ προέρχονται και από τους κτηνοτρόφους των οποίων το 1/3 περίπου δεν πληρώθηκε καθόλου, αλλά και των γεωργών που με ευθύνη του ΥΠΑΑΤ δεν έχουν λάβει ούτε 1 ευρώ ενίσχυσης για την αγορά λιπασμάτων. Ασφαλείς μας πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου είναι σε κόκκινο συναγερμό για τις επιδόσεις του ΥΠΑΑΤ και τον αντίκτυπο στην περιφέρεια, με το αποτύπωμα να παραμένει σαφώς αρνητικό. Αρνητικά μηνύματα καταφθάνουν συνέχεια στο Μαξίμου για τους επιτελείς στο ΥΠΑΑΤ, καθώς εισπράττουν τη γκρίνια και για τις επιβαρύνσεις στην ενέργεια.

Το πιθανότερο όπως εκτιμούν στελέχη που βρίσκονται καθημερινά κοντά του, είναι ότι κάποια στιγμή θα προχωρήσει σε «χειρουργικές αλλαγές», αποφεύγοντας να φέρει τα πάνω- κάτω. Και θα το πράξει είτε πριν το καλοκαίρι, είτε πριν τον χειμώνα. Αν, βεβαίως, ισχύσει μέχρι τέλους η δέσμευση για εκλογές την ερχόμενη άνοιξη και δεν υπάρξει κάτι (συμβαίνουν αυτά στην πολιτική) που θα οδηγήσει σε ανατροπή του εκλογικού σχεδιασμού.

Στην παρούσα φάση , ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κάποια άλλη σκέψη πλην της συνεννόησης για το θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας. Αυτή είναι η Νο1 προτεραιότητα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Διότι, αν δεν λάβει αποφάσεις η Ευρώπη τότε θα χρειαστεί, το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, να ανακοινωθούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις. Έχοντας αυτά στο μυαλό ποιος μπορεί να μιλά γι’ ανασχηματισμό;

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από mononews.gr

Featured Image