Στις αρχές Αυγούστου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, θα γίνει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο κατανάλωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τις καλλιέργειές τους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Επιπλέον, εξήγησε ότι το ποσό που θα καταβληθεί θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο του κόστους για την αγορά πετρελαίου από την αρχή του έτους έως 30/6/22 και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

Ενισχύσεις

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως ένα μέρος από τον δεύτερο πυλώνα των ενισχύσεων της ΕΕ θα δοθούν στον πρωτογενή τομέα.

Αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα», είπε πως το υπουργείο αναζητά λύσεις ώστε να μπορέσει να κατοχυρώσει την μεγάλη αξία του συγκεκριμένου προϊόντος.

«Στις αρχές Αυγούστου, θα γίνει η επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο κατανάλωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 για τις καλλιέργειές τους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Featured Image

Η συνέντευξη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για το αν η επίσπευση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο στους αγρότες προαναγγέλλει εκλογές: Είναι κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί από το Φεβρουάριο δηλαδή είχαμε προαναγγείλει ότι ένα ποσό τουλάχιστον 60 εκ. από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης θα επιστραφεί ουσιαστικά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες απλά είχαμε προαναγγείλει ότι αυτό θα γίνει αρχές Νοεμβρίου και ο λόγος για τον οποίο το αναγγείλαμε είναι ότι τότε γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Γιατί ο καθένας δικαιούται την επιστροφή ανάλογα με το τι καλλιέργειες έχει, άλλη καλλιέργεια του σιταριού άλλη του αραβόσιτου σε σχέση με το πετρέλαιο που χρειάζεται κάθε καλλιέργεια. Υπάρχει μια υπουργική απόφαση που καθορίζει τα δικαιούμενα λίτρα για τον καθένα από τους αγρότες πλην όμως βλέποντας τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει στον κόσμο και έχοντας τη δημοσιονομική δυνατότητα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, αποφασίσαμε να δοθεί το πετρέλαιο αρχές Αυγούστου, τρεις μήνες νωρίτερα, με έναν συνδυασμό των δηλώσεων ΟΣΔΕ του ’21 και των δηλώσεων ΟΣΔΕ του ’22 για να κάνουμε νωρίτερα τον αναγκαίο έλεγχο. Όταν προαναγγέλθηκε τον Φεβρουάριο το συγκεκριμένο μέτρο ήταν άλλη η τιμή των καυσίμων, η τιμή των καυσίμων ξέρουμε καλά ότι έχει ξεφύγει, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι τώρα στο πιο καίριο σημείο της καλλιεργητικής περιόδου που οι αγρότες μας βρίσκονται στα χωράφια να τους βοηθήσουμε για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, για αυτό το λόγο φέρνουμε νωρίτερα αυτό το μέτρο ακριβώς επειδή έχουν αλλάξει τα δεδομένα από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα.

Για το αν θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η δήλωση ΟΣΔΕ: Απλά να έχει γίνει οριστική δήλωση, τίποτε αλλο έτσι φαίνεται ότι συνεχίζει την καλλιέργεια την οποία είχε και πέρυσι και πρόπερσι και με βάση τα δεδομένα της καλλιέργειας του ’21 θα τους δώσουμε έναντι ουσιαστικά, η εξόφληση θα γίνει πάλι τον Νοέμβριο αφού όμως δούμε καλά και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του ’22 αλλά το μεγαλύτερο ποσό αυτού που δικαιούται θα το πάρει τώρα.

Για το πως θα υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης: Εμείς με ένα συντελεστή που υπάρχει από μια παλιά υπουργική απόφαση έχουμε τα λίτρα τα οποία απαιτούνται για την καλλιέργεια καθενός προϊόντος οπότε βλέποντας ανά τη χώρα πόσες είναι οι συγκεκριμένες καλλιέργειες με βάση τις δηλώσεις, και βλέποντας ποιοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, βλέπουμε αρχικώς ποια είναι τα ποσά που κανονικά θα δικαιούταν ο κάθε ένας από αυτούς αν μπορούσαμε να τα επιστέψουμε όλα όμως στη συνέχεια θα κάνουμε προσαρμογή επάνω στο διαθέσιμο ποσό των 60 εκατομμυρίων το οποίο έχουμε. Δηλαδή για παράδειγμα κάποιος που δικαιούται να πάρει 1.000€ αν μπορούσαμε να του δώσουμε όλη την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με βάση αυτό το περιθώριο των 60 εκ. € που έχουμε δηλαδή θα ήθελε 100 εκ.€ για παράδειγμα εμείς έχουμε 60 εκ € θα δώσουμε το 60% αλλά πρώτα υπολογίζουμε τα λίτρα που δικαιούται ο καθένας με βάση τις καλλιέργειες του.