Στους δρόμους μαύρα, πυκνά σύννεφα καπνού από φλεγόμενες μπάλες άχυρου. Μεγάλα πανό γράφουν: «Ο πόλεμος ξεκίνησε». Τρακτέρ αποκλείουν αυτοκινητόδρομους και μεγάλες αποθήκες σουπερμάρκετ. Και σαν μην έφθαναν αυτά, αγρότες απειλούν πλέον ακόμα και πολιτικούς.

Για προάγγελους εμφυλίου κάνει λόγο ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος ChristenUnie, Χερντ Γιαν Ζέγκερς.

Εδώ και εβδομάδες οι αγρότες διαμαρτύρονται για τους σχεδιαζόμενους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Ο απόηχος των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ολλανδία φθάνει ακόμα και στη γειτονική Γερμανία.

Γερμανοί αγρότες καλούν σε αλληλεγγύη με τους Ολλανδούς συναδέλφους τους και κρεμούν μεγάλα πανό με συνθήματα στις γέφυρες των αυτοκινητοδρόμων. Στην Ολλανδία υφίσταται κίνδυνος κλιμάκωσης μετά το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας, όταν ένας αστυνομικός στο Χέρενβεν της περιφέρειας Φρίσλαν τράβηξε όπλο τραυματίζοντας, ευτυχώς ελαφρά, τον 16χρονο γιό ενός αγρότη. Εκτιμάται ότι το θλιβερό επεισόδιο προμηνύει ένα θερμό καλοκαίρι στην Ολλανδία.

Featured Image

30% των κτηνοτροφικών μονάδων απειλείται με λουκέτο

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θέλει τώρα να μιλήσει προσωπικά με τους αγρότες. «Κατανοώ τις πολύ μεγάλες ανησυχίες των αγροτών», δήλωσε στη Χάγη καλώντας τους να αποδεχθούν τον διαμεσολαβητή που όρισε η κυβέρνηση. Όμως οι εκπρόσωποι των αγροτών απορρίπτουν την επιλογή της Χάγης.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Επί δεκαετίες η Ολλανδία παραβιάζει τα όρια για τις εκπομπές αζώτου, οι οποίες πλήττουν προστατευόμενες περιοχές. Το 2019 το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα τον σεβασμό των ισχυόντων ορίων ρύπων. Βάσει της απόφασης η ολλανδική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το 2030 θα πρέπει να περιοριστούν οι εκπομπές κατά μέσο όρο κατά 50% και σε περιοχές Natura κατά 70%.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

Featured Image