O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Σύμφνωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας δίπλα στον καγκελάριο και τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας στη Βιέννη, ο Γκουτέρες είπε ακόμη πως συνομιλίες για την απομάκρυνση και άλλων αμάχων από ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνουν και άλλες απομακρύνσεις στο μέλλον.

Ωστόσο υποβάθμισε την προοπτική διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών σύντομα για την Ουκρανία.

Στα ύψη οι τιμές

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιούν πως οι αυξήσεις των τιμών θα επιδεινώσουν την επισιτιστική κρίση στην Αφρική.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο έχει διαταράξει τις μεταφορές στη Μαύρη Θάλασσα, μια κύρια διαδρομή για τα σιτηρά και άλλα εμπορεύματα, μπλοκάροντας τις εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Θα επεκταθεί ο λιμός

«… Πρέπει να πω πως ανησυχώ βαθιά, ειδικότερα για τους κινδύνους ο λιμός να επεκταθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου εξαιτίας της δραματικής κατάστασης επισιτιστικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Γκουτέρες.

Featured Image

Έπειτα από μια επίσκεψη στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα που άνοιξε τις πόρτες της στους πρόσφυγες από τη γειτονική Ουκρανία, ο Γκουτέρες κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει την οικονομική υποστήριξη για την κυβέρνηση του Κισινάου.

Μιλώντας νωρίτερα σε μια άλλη εκδήλωση, ο Γκουτέρες είπε πως πως θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά πως δεν βλέπει αυτό να γίνεται στο άμεσο μέλλον.

«Αυτός ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα έρθει η ώρα που θα διεξαχθούν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

«Δεν το βλέπω αυτό στο άμεσο μέλλον. Αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», πρόσθεσε, σύμφωνα με σχόλια που μεταφράστηκαν στα γερμανικά από επίσημο μεταφραστή.

Στο θέμα αναφέρθηκε από τη μεριά του και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κατά τη συνάντησή του με τον Αργεντίνο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει πείνα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, εάν χώρες που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην επισιτιστική ασφάλεια, όπως η Ουκρανία, δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν την συγκεκριμένη δραστηριότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι η πιθανότητα ενός λιμού είναι «πραγματική» ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι είναι «αναπόφευκτος» σε βάθος 12 – 18 μηνών, λόγω των ελλείψεων στα τρόφιμα που θα προκληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.