Ολόκληρος ο γεωργικός τομέας της Ισπανίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί στη χώρα εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την Αγροτική Ένωση. Δυστυχώς όμως οι Ισπανοί αγρότες δεν μπορούν για την ώρα να ελπίζουν σε βροχοπτώσεις στο άμεσο μέλλον.

Οι μετεωρολόγοι της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Aemet πιστεύουν ότι η ξηρασία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο – ίσως και περισσότερο. Και τα νέα δεν φαίνεται να είναι καλύτερα όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις. «Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις οι περίοδοι ξηρασίας θα γίνουν συχνότερες στην Ισπανία στο μέλλον», λέει ο εκπρόσωπος της Aemet, Ρουμπέν ντελ Κάμπο. Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μια ξεκάθαρη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Δυσοίωνες προοπτικές για τους αγρότες, οι οποίοι πρέπει να προετοιμαστούν για τεράστιεςς απώλειες στις φετινές καλλιέργειες. Οι Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί, για παράδειγμα, αναμένουν ότι η φετινή συγκομιδή τους θα μειωθεί στο μισό. Οι απώλειες αυτές θα ανεβάσουν με τη σειρά τους την τιμή του ελαιολάδου στην Ευρώπη, το οποίο ούτως ή άλλως δεν είναι φθηνό, προειδοποιεί ο Αουρέλιο Χουζγκάδο, επικεφαλής της Ένωσης Ελαιοπαραγωγών. Η Ισπανία είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο. 

Featured Image

Το γεγονός αυτό και οι δυσοίωνες προοπτικές στρέφουν τους ισπανούς προς το φιστίκι.  Πέρυσι, η Ισπανία συνέλεξε 2.800 τόνους φιστικιών από 70.000 εκτάρια (173.000 στρέμματα), σχεδόν όλα στη La Mancha, αλλά εξακολουθεί να είναι νεοεισερχόμενη σε μια αγορά που κυριαρχείται από την Καλιφόρνια, το Ιράν και την Τουρκία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.

Τα φιστίκια αντέχουν στην ξηρασία – ένας σημαντικός παράγοντας στη La Mancha – αλλά χρειάζονται άφθονο νερό κατά τη διάρκεια του σταδίου σχηματισμού των καρπών. Στην Καλιφόρνια, η έντονη ξηρασία και οι περιορισμοί στην εκμετάλλευση των υπόγειων υδάτων απειλούν ήδη τη φετινή σοδειά.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Όπως προειδοποιεί η Σαμάνθα Μπέργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια στην Ευρωπαϊκή υπηρεσία για την Κλιματική Αλλαγή Copernicus, η ξηρασία και η λειψυδρία θα γίνουν όλο και πιο συχνές και έντονες στην ευρωπαϊκή ήπεριο μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά δεν υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στις εκπομπές ρύπων που επιδρούν στην κλιματική αλλαγή. Το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τον Φεβρουάριο πως η ΕΕ δεν είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει ακραίες καιρικές συνθήκες.