Το πρόβλημα που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας στην παραγωγή ροδακίνων έθεσαν οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων που παρέστησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Τέθηκαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, το πρόβλημα διάθεσης των σταφυλιών και μήλων και γενικά της αδιάθετης παραγωγής, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, το ζήτημα της τευτλοκαλλιέργειας, καθώς και προβλήματα στις εξαγωγές προς τα αραβικά κράτη. Ετέθη, επίσης, το ζήτημα διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τα προβλήματα της περιοχής έθεσαν πρόεδροι και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών Βεροίας, Ξεχασμένης, Νάουσας, Κρύας Βρύσης, Αλεξάνδρειας, οι πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Ημαθίας, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και αγρότες που παρέστησαν στη σύσκεψη.

Featured Image

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρ. Γιαννακάκης και μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθεί ο Οργανισμός για την καταβολή αποζημιώσεων και, επίσης, τόνισε την έκταση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, επισημαίνοντας ότι οι αποζημιώσεις είναι ζήτημα διάθεσης πόρων, ενώ έκανε προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητώντας κι ο ίδιος αλλαγή του κανονισμού και πιθανόν και στη νομική μορφή του ΕΛΓΑ. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ έθεσε το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Επίσης στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλος, ο βουλευτής Ημαθίας, κ. Τάσος Μπαρτζώκας, Πέλλας, κ.κ. Διον. Σταμενίτης και Β. Βασιλιάδης, Φλώρινας, κ. Ι. Αντωνιάδης, ο Γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ, κ. Ανδρ. Καρασαρίνης και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ημαθίας, της ΝΔ κ. Σπ. Γιαναβαρτζής.