Featured Image

Σε ευρύτατη σύσκεψη αγροτικών στελεχών, επιχειρήσεων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του κρατικού μηχανισμού αλλά και 200 αγροτών συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν τα δεδομένα για τις επιτραπέζιες ελιές της Ανδαλουσίας, που αντιστοιχούν στο 85% της εθνικής παραγωγής.

Λόγω της ξηρασίας των προηγούμενων μηνών, η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας θα περιοριστεί στους 400.000 τόνους, σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με πέρσι, αλλά εξαιρετικής ποιότητας. Καθώς η ζήτηση για εσωτερική κατανάλωση και εξαγωγές ανέρχεται στους 600.000 τόνους προκύπτει ένα κενό που θα καλυφθεί από τα υπάρχοντα αποθέματα ενώ αναμένεται και άνοδος των τιμών παραγωγού.

Συγκεκριμένα, μειωμένη παραγωγή αναμένεται για τις ποικιλίες Gordal και Manzanilla με προβλεπόμενες τιμές αντίστοιχα (πάντα για τους καλούς τεμαχισμούς), το 1,20 και 0,80-0,90 €/κιλό. Αντιθέτως η Hojiblanca περιμένει καλές ποσότητες με τιμές γύρω στα 0,45€

Featured Image

Ο διευθυντής της  Ένωσης Νεών Αγροτών Σεβίλλης υπενθύμισε τη νομοθεσία που απαγορεύει τις πωλήσεις με ανοιχτή τιμή και τόνισε ότι όταν οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τέτοιες παράνομες απαιτήσεις από πλευράς εμπόρων, μεσιτών, κοκ, θα πρέπει να τις καταγγέλλουν στην ΕΝΑ Σεβίλλης. Οι ελιές θα πρέπει να πωλούνται με γραπτή  συμφωνία, σε συγκεκριμένη, αντικειμενικά δίκαιη τιμή, ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης αναλύθηκε η υποχρεωτικότητα τήρησης των κανόνων ιχνηλασιμότητας με τα έγγραφα που πάντοτε πρέπει να συνοδεύουν κάθε αγοραπωλησία/ μεταφορά, όπως και με την τήρηση μητρώων.

Ο τομέας της επιτραπέζιας ελιάς, αν και αναλογεί μόνο στο 5,7% των ελαιώνων της χώρας, προσφέρει άνω του ενός δις. € στο ΑΕΠ. Οι ισπανικές εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται αργά αλλά σταθερά φθάνοντας την περίοδο 2018/2019 στους  371.000 τόνους (αύξηση 4% από την 2017/2018) παρά τους δασμούς που έχει επιβάλλει ο Τράμπ στις μαύρες ελιές από τον Αύγουστο 2018.

ΠΗΓΗ: elolivar.blogspot.com