Featured Image

Στα 80 ευρώ ο τόνος φαίνεται ότι διαμορφώνεται η βάση για την τιμή στο ενσίρωμα καλαμποκιού καθώς προχωρούν οι κοπές στις βασικές παραγωγικές ζώνες της χώρας. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις η συναλλαγές μεταξύ αγροτών και εμπόρων ακολουθεί τη λογική της ανοιχτής τιμής μέχρι να καθαρίσει το τοπίο στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά καλαμποκιού, μεγάλες μονάδες και ζωοτροφάδικα αλλά και καλά οργανωμένοι παραγωγοί, επιλέγουν να φιξάρουν τις τιμές στη ζώνη των 80 ευρώ.

Με αυτήν την τιμή στο ενσίρωμα, αρκετοί κτηνοτρόφοι δυσανασχετούν, ωστόσο η αύξηση αυτή δείχνει ανάλογη της πορείας που έχει ακολουθήσει η τιμή για το καλαμπόκι, το οποίο από τα 15 και 16 λεπτά το κιλό, πλέον διαπραγματεύεται στα 30 με 32 ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά, με τα επίπεδα τιμών στην Ελλάδα να μην απέχουν πολύ από αυτά τα ποσά. Συγκεκριμένα, στην Γαλλία που καθορίζει εν πολλοίς τις τιμές και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, το καλαμπόκι διαπραγματεύεται στα 320 ευρώ ο τόνος σε συμβόλαια που λήγουν μέχρι και τον Ιούνιο του 2023.

Όπως μεταφέρουν παραγωγοί, οι αποδόσεις φέτος δείχνουν μειωμένες, τουλάχιστον στον κάμπο της Κωπαΐδας, όπου οι κοπές δείχνουν ένα στήσιμο κοντά στους 4,5 με 5 τόνους το στρέμμα έναντι των 6 με 6,5 τόνων που έπιασαν τα καλά δουλεμένα χωράφια πέρυσι. Αιτία για αυτό φαίνεται πως ήταν η «άμυνα» που έπαιξαν οι παραγωγοί τόσο στο κομμάτι των φροντίδων και κυρίως στα ποτίσματα.

Featured Image

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda, αποτυπώνονται τα επίπεδα τιμών σε παραγωγικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, με τις τιμές εκεί να προσεγγίζουν τα 7,5 λεπτά το κιλό για το ενσίρωμα, ενώ από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι που έχουν βγει στην αγορά για να κλείσουν τις ποσότητες που απαιτούνται στις μονάδες τους, παζαρεύουν στα 6,5 λεπτά το κιλό.

Πάντως, φαίνεται πως όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αγορά των ενσιρωμάτων και του καλαμποκιού, στρώνεται το έδαφος για τις επικείμενες συζητήσεις κτηνοτρόφων και γαλακτοβιομηχανιών για την τιμή γάλακτος, τόσο στο πρόβειο και γίδινο όσο και στο αγελαδινό. Οι αυξήσεις στις τιμές φαίνονται δεδομένες, με τα 1,80 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, να δείχνουν πλέον ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο, εφόσον πράγματι η νέα χρονιά ξεκινήσει με τιμές πάνω από 30 λεπτά το κιλό στο καλαμπόκι, 80 ευρώ ο τόνος στο ενσίρωμα και όσο το τριφύλλι φεύγει από τους αγρότες στα 29 λεπτά το κιλό.

agronews.gr