“Ταφόπλακα” στην όποια δυναμική προοπτική της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ έβαλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιλέγοντας στην… τούρλα του Σαββάτου να προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση των επιδιώξεων που είχε εδώ και καιρό και που αποδεικνύεται στην πράξη το… δούλεμα που έπεσε σε όλα τα επίπεδα στη Μεσσηνία. Όταν ο ο Υπουργός Γεωργαντάς δεν ήθελε ΔΗΘΕΝ να ακολουθήσει τα… χνάρια Λιβανού και επιθυμούσε ΔΗΘΕΝ να σεβαστεί την απόλυτη δικαίωση της Μεσσηνίας στην προσφυγή κατά της απόφασης Αποστόλου στο ΣτΕ.

Παρέκαμψε με μια νέα πολιτικού χαρακτήρα απόφαση τη δικαιοσύνη και “υπέκυψε” στις πιέσεις συμφερόντων και παραγόντων που θέλουν χωρίς κανόνες την αγορά και με την ονομασία ΠΟΠ Καλαμάτα να γίνεται έρμαιο στις επιδιώξεις τους και φυσικά στο “παιχνίδι” των τρίτων χωρών. “Σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας με αυτό που επιχειρούν” κραυγάζουν οι φορείς της Μεσσηνίας που μιλούν για κρεσέντο υποκρισίας και για εμπαιγμό την ώρα που ο Υπουργός επίσημα δεσμευόταν πως δεν θα έπραττε κάτι τέτοιο στις συσκέψεις που υπήρξαν με τους φορείς της περιοχής όταν τους καλούσε στο ΥΠΑΑΤ μετά το απόλυτο ξεκαθάρισμα που είχε γίνει από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Γ. ΠΑΖΙΟΣ: “ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ, ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ”

Βολή κατά βολή στο άκουσμα της νέας αρνητικής εξέλιξης και των “επιδιώξεων” του ΥΠΑΑΤ απέναντι στο προϊόν από τον Πρόεδρο του ΣΥΜΕΠΟΠ και Διευθυντή του Α.Σ. της Ένωσης Μεσσηνίας Γιάννη Πάζιο. Ο κ. Πάζιος μίλησε για μια μαύρη μέρα, αποφράδα με μια απόφαση που εμπεριέχει μεθοδεύσεις και επιδιώξεις συμφερόντων, εξέφρασε την οργή του για την στάση του Υπουργού που άλλα δεσμευόταν στις συσκέψεις και άλλα έκανε, ενώ προανήγγειλε τις επόμενες κινήσεις αντίδρασης.

https://youtube.com/watch?v=fLuA2c40p8E%3Ffeature%3Doembedhttps%3A

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΞΥΓΚΩΡΟΣ: “ΘΛΙΒΕΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ”

Καυστικές οι αναφορές και από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλη Ξυγκώρο που στην πρώτη του αντίδραση εξέφρασε την αγανάκτησή του για την θλιβερή αυτή αιφνιδιαστική απόφαση, μιλώντας πως πρόκειται για ένα πισωγύρισμα θέτοντας και ζήτημα πως με την αλα καρτ αυτή πολιτική το προϊόν γίνεται έρμαιο. Ο κ. Ξυγκώρος σημείωσε παράλληλα την αρνητική εξέλιξη και πως δεν… θα υπάρχει στα επόμενα χρόνια καν καλλιέργεια στην Ελλάδα επισημαίνοντας τους κινδύνους εκμετάλλευσης της ονομασίας και του προϊόντος από τις τρίτες χώρες αναφέροντας δηκτικά πως καταφέρνουμε να “βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας” και προαναγγέλλοντας και τις κινήσεις αντίδρασης που πρόκειται να υπάρξουν.

https://youtube.com/watch?v=izdxG2AecTk%3Ffeature%3Doembedhttps%3A

ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ: “Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ”

Με την κυβέρνηση της ΝΔ να μην σέβεται ούτε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης σφοδρή επίθεση και από τον πρώην Υπουργό και Τομεάρχη Ανάπτυξης, Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση που έκανε λόγο για την απόλυτη κοροϊδία και εξαπάτηση (δείτε αναλυτικά εδώ)

https://youtube.com/watch?v=7e59Pfg5Dqk%3Ffeature%3Doembed

Όπως κάνει πάντα και δεν… μασάει τα λόγια του έτσι και στην περίπτωση των εξελίξεων της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ έχει κάνει από την πρώτη στιγμή. Όλοι θυμούνται το πόσο ξεκάθαρη θέση είχε πάρει ακόμη και κατά της απόφασης Αποστόλου για τα όσα αυτή έφερνε για το προϊόν. Μπροστά στις σημερινές αρνητικές εξελίξεις ο Αλέξης Χαρίτσης από την Κορώνη σήμερα το βράδυ καυτηρίασε τα όσα στην… τούρλα του Σαββάτου έφερε το ΥΠΑΑΤ, που αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ θέτει σε κίνδυνο το προϊόν μιλώντας παράλληλα “για την απόλυτη κοροϊδία από την κυβέρνηση και την απόλυτη πολιτική εξαπάτηση” για τους όλους χειρισμούς. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη πολιτική αντίδραση που σημειώνεται μετά τις ήδη σφοδρές αντιδράσεις από τους παραγωγούς, τον ΣΥΜΕΠΟΠ και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

“Μια υπόθεση που απασχολεί και την τοπική κοινωνία για περισσότερο από δύο δεκαετίες, μια υπόθεση στην οποία υπήρξε απόφαση το 2018, η περίφημη υπουργική απόφαση Αποστόλου, την οποία και τότε πει -κι επειδή δεν μπορούμε αυτά τα ζητήματα να τα βλέπουμε με στενά μικροκομματικά συμφέροντα- ότι ήταν μια λανθασμένη απόφαση και το έχουμε πει όλο αυτό το διάστημα. Κι έχουν περάσει τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και έχουμε υποστεί μια μεγάλη επίθεση από τα στελέχη της ΝΔ για την συγκεκριμένη τότε απόφαση του 2018, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τρία χρόνια δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα για να διορθώσει -όπως λέγανε τα στελέχη της ότι έπρεπε να κάνει- αυτήν την απόφαση. Και τι έγινε; Βγήκε η απόφαση του ΣτΕ η οποία δικαιώνει την Ένωση Μεσσηνίας η οποία προσέφυγε κατά της απόφασης του 2018 και έρχεται τώρα το ΥΠΑΑΤ και αντί να αναιρέσει την απόφαση του 2018 και να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, έρχεται ουσιαστικά αν την ισχυροποιήσει και να δώσει ουσιαστικά μεγαλύτερο πάτημα σε μεγάλα εξαγωγικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό είναι η απόλυτη πολιτική εξαπάτηση, είναι η απόλυτη πολιτική κοροϊδία από μια κυβέρνηση η οποία όλα αυτά τα χρόνια μας κατηγορούσε για το συγκεκριμένο ζήτημα και το οποίο βεβαίως θέτει σε κίνδυνο και το πιο σημαντικό προϊόν της περιοχής μας το οποίο είναι η Ελιά”

“ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ” ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ

Τι σημειώθηκε νωρίτερα:

Featured Image

ΣΟΚ από τα όσα Σαββατιάτικα βγήκαν ως ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία ουσιαστικά επιχειρείται η απομόνωση της υπεραξίας του Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ του πιο γνωστού brand της χώρας μας, μια και τα συμφέροντα στα οποία… υπέκυψε η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΑΤ τελικά φάνηκε να κέρδισαν ακόμη και τα όσα υπέβαλλε το ΣτΕ με την πρόσφατη δικαίωση των Μεσσηνίων ενάντια στην απόφαση Αποστόλου.

Με “προκάλυμμα” μια κατά πλειοψηφία απόφαση του Ινστιτούτου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο κ. Γεωργαντάς δεν σεβάστηκε την απόφαση της δικαιοσύνης και “ντύθηκε” Αποστόλου εξισώνοντας την ονομασία “Καλαμάτα” με την ποικιλία “Ελιάς Καλαμών”, καταφέρνοντας στα… βουβά να κάνει όσα δεν κατάφερε ο προκάτοχός του Σπήλιος Λιβανός, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις αναφορές του για λύση και σεβασμό στο θέμα.

Σοκαριστική η εξέλιξη αυτή που έχει προκαλέσει την οργή της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και των όμορων περιοχών που είχαν ήδη ενεργοποιηθεί προς μια σειρά διαδικασιών ακόμη και για την επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ.Ακόμη πιο σοκαριστική η πολιτική… κοροϊδία για εκείνους που σέβονται τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τους αγρότες, παραγωγούς, αλλά που τόσες και τόσες φορές υπέκυψαν στις πιέσεις και τα… συμφέροντα. Αλήθεια ποια θα είναι η αντίδραση αυτή την φορά του πολιτικού κόσμου; https://www.youtube.com/embed/9YIBiiQByUE?feature=oembed

Διαβάστε το περιβόητο δελτίο τύπου που… σαββατιάκα πήγαν και εξέδωσαν:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», αποφάσισε η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού

ΥπΑΑΤ: προτεραιότητά μας η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων

Μετά την έκδοση της με αριθμό 1149/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με τις ελιές Καλαμών), που ακύρωσε την με αριθμό 331/20735/7.2.2018 απόφαση του ΥπΑΑΤ (Β΄ 648), ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς προέβη, ύστερα από τη θετική εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΤΕΠΥ), σε εκ νέου έκδοσή της (ΦΕΚ Β/4641/2-9-2022).

Ειδικότερα, μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία “KALAMON”, δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012,δεδομένου ότι η προηγούμενη ακυρωθείσα απόφαση είχε εκδοθεί χωρίς την προβλεπόμενη από το άρθρο 6 του ν. 1564/1985 γνωμοδότηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής Πολλαπλασιαστικού Υλικού.

Πολιτική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η στήριξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ και όλων των εμβληματικών προϊόντων της χώρας μας.  Προβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και συμβάλλουν καθοριστικά στο στόχο μας να ταυτιστούν τα ελληνικά προϊόντα με την ποιότητα, την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

best-tv.gr