Tάσεις υποχώρησης εμφανίζει η αγορά τροφίμων, με την τιμή των σιτηρών και του καλαμποκιού που εκτοξεύθηκαν στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πτώση εμφανίζει και ο κραμβόσπορος.

Ενδεικτικά τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς του σιταριού υποχώρησαν έως και 8% στα 362 δολάρια ανά τόνο (9,72 δολάρια ανά μπούσελ), περνώντας κάτω από το όριο των 10 δολαρίων ανά μπούσελ για πρώτη φορά από την αρχή του Μαρτίου.

Επίσης, η τιμή του καλαμποκιού υποχώρησε κατά 4,42% και κινείται στα 7,14 δολάρια ανά μπούσελ αγγίζοντας επίσης χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων.

Σε περίπτωση που οι τιμές διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να δώσουν «ανάσα» στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, η οποία σφυροκοπείται από το τέλος Φεβρουαρίου. Επρόκειτο μάλιστα για συνέχεια της ανοδικής πορείας στις τιμές που είχε ήδη εκκινήσει από την επέλαση της πανδημίας, αλλά με ακόμη πιο επιθετικό τρόπο.

Featured Image

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και μετά την υποχώρηση των τιμών, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάποια γρήγορη λύση στο πρόβλημα. Εξάλλου ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την εφοδιαστική αλυσίδα είναι ο αποκλεισμός στρατηγικών λιμανιών στην Μαύρη Θάλασσα.

«Το πρόβλημα που έχουμε εδώ είναι ότι υπάρξει εξέλιξη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμη έχουμε πολλά εμπόδια να ξεπεράσουμε, προκειμένου να ξεκινήσουν να βελιτώνονται οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας και αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων την άρση των κυρώσεων στη Ρωσία και την ανάπλαση των ναυτιλιακών διόδων για απόπλου από την Ουκρανία», δήλωσε ο Terry Reilly, αναλυτής των προθεσμιακών αγροτικών προϊόντων στην LLC.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Agronewsbomb