Ο νέος υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε το Σάββατο 26 Μαρτίου ότι η δυνατότητα της χώρας του να εξάγει σιτηρά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο αν τελειώσει ο πόλεμος με την Ρωσία.

Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, θα εξήγαγε υπό κανονικές συνθήκες 4 με 5 τόνους σιτηρά τον μήνα, ένας όγκος που έχει μειωθεί σε μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.

«Ο αντίκτυπος (στις παγκόσμιες αγορές) είναι άμεσος, δραματικός και μεγάλος. Και συνεχίζεται. Κάθε μέρα η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη», δήλωσε ο υπουργός.

Featured Image

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Ρόμαν Λεστσένκο υπέβαλε την παραίτησή του, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Λεστσένκο είχε δηλώσει στο Reuters πως η έκταση της σποράς της σοδειάς της άνοιξης μπορεί να είναι λιγότερο από το μισό των επιπέδων του 2021 περίπου 70 εκατομμύρια στρέμματα έναντι 150 εκατ. στρεμμάτων που αναμένονταν πριν από την εισβολή.

Η Ουκρανία είναι μια σημαντική χώρα παραγωγής και εξαγωγής αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως και οι εχθροπραξίες μπορεί να μειώσουν δραστικά τη συγκομιδή του 2022 και τις εξαγωγές για την προσεχή σεζόν 2022/23.

Η Ουκρανία έχει ήδη αναστείλει τις εξαγωγές σίκαλης, βρώμης, κεχριού, φαγόπυρου, αλατιού, ζάχαρης, κρέατος και ζωικού κεφαλαίου μετά την εισβολή και θέσπισε άδειες για τις εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου.