Όλοι επικεντρώθηκαν στα παζάρια του Ερντογάν για να δεχτεί (που φτάσαμε!) την ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας, και στο κυνηγητό που έκανε στον Τζο Μπάιντεν εκλιπαρώντας για μια κουβέντα συμπάθειας. Εμένα όμως μ’ αρέσουν οι λεπτομέρειες. Και τώρα που βαίνει στο τέλος της αυτή η Σύνοδος, θα σταθώ στο σαφές μήνυμα, όπως το διατύπωσε ο Κυριάκος χθες, ότι η Ελλάδα είναι εδώ, και είναι έτοιμη να βοηθήσει στη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών όπου χρειαστεί.

Πλοία και Λιμάνια

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Ο Ερντογάν πλασάρεται ως ο μοναδικός μεσολαβητής για το μεγάλο αυτό ζήτημα, επιχειρώντας να μπει σφήνα, στις νέες ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ στη ΝΑ Μεσόγειο. Η αναφορά του Κυριάκου ήταν σημαντική για να ανακοπεί η αποκλειστικότητα. Γιατί μετά τον Βόσπορο, τα πλοία βγαίνουν στο Αιγαίο, σύμφωνα με το insider.

Featured Image

Τα picore

Πολύ μακριά από την επισιτιστική κρίση που απειλεί ακόμα και την Αίγυπτο, στην άλλη άκρη της Μεσογείου, στην Ισπανία, υπάρχει αφθονία. Είναι αυτή η αντίφαση με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ να συζητούν (και) για το σιτάρι της Ουκρανίας, μπροστά από την απόλυτη χλιδή στο τραπέζι.

Όταν λέγαμε χθες για ανάλαφρα picore (μεζεδάκια) στο γκράντε δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ στο παλάτι της Μαδρίτης εννοούσαμε αυτό: σφαιροποιημένες ελιές, μπριός με κόκκινο τόνο και μουστάρδα παλαιού τύπου, σεβίτσε λαβράκι με «γάλα τίγρη» ( διάσημη σάλτσα της περουβιανής κουζίνας), μοσχάρι πικάνια, αστακό με ελαιόλαδο και ροζ γκρέιπφρουτ, ομελέτα με γαρίδες, σαρδέλα μαρινάτη με σάλτσα ρομέσκο, τάκο με γλασαρισμένο μοσχάρι και καπνιστό σολομό, κροκέτες γαρίδας με σκόρδο, ψητό καλαμπόκι με γουακαμόλε, τηγανητές κροκέτες μπακαλιάρου και γκασπάτσο με λάδι βασιλικού.