«Είμαστε στο πλευρό τους. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα και την ελληνική περιφέρεια», δηλώνει στα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς

Σε σπριντ 40 ημερών για την ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων με «ζεστό χρήμα» ύψους 1,3 δισ. ευρώ έως την περίοδο των εορτών επιδίδεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέλοντας να στηρίξει τους ανθρώπους της παραγωγής στη δύσκολη αυτή συγκυρία και ενώ ήδη φέτος έχουν λάβει άνω των 2 δισ. ευρώ από κάθε χρηματοδοτική πηγή (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις και αναπτυξιακά προγράμματα).

Παράλληλα, το υπουργείο, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει ξεκινήσει την προεργασία για το «καλάθι» ενισχύσεων του 2023, το οποίο, κατά πληροφορίες, θα περιλαμβάνει νέο γύρο επιδοτήσεων, με αιχμή τους συντελεστές που επιβαρύνουν περισσότερο το κόστος παραγωγής, ήτοι ενέργεια, λιπάσματα και ζωοτροφές.

«Είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας. Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα. Στηρίζουμε την ελληνική περιφέρεια», δηλώνει στα «Π» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, διαβεβαιώνοντας ότι «παρακολουθούμε το πρόβλημα και κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις, πάντα ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας μας». Εντονη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «απλώς παρακολουθεί το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται».

Εως τις γιορτές, λοιπόν, στους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών πρόκειται να πιστωθεί ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ, από το υπόλοιπο 30% της ενιαίας ενίσχυσης (προ μηνός κατεβλήθησαν άλλα 657 εκατ. ευρώ), τις περιβαλλοντικές ενισχύσεις (το λεγόμενο «πρασίνισμα»), την εξισωτική αποζημίωση (στους παραγωγούς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές), τη βιολογική γεωργία και άλλες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

innnnn

Επιπρόσθετα, την ίδια χρονική περίοδο πρόκειται να καταβληθούν:▶ 60 εκατ. ευρώ ως επιδότηση για λιπάσματα.

▶ 89 εκατ. ευρώ ως δεύτερη κατά σειρά φέτος επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών (αφορά κτηνοτρόφους, στους οποίους έχουν καταβληθεί άλλα 41 εκατ. ευρώ).

▶ 35-50 εκατ. ευρώ (το ακριβές ποσό εξαρτάται από τον χρόνο επεξεργασίας των πορισμάτων λόγω του μεγάλου όγκου τους) από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις σε παραγωγούς των οποίων έχουν πληγεί οι καλλιέργειες.

▶ 30 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό, οι λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας -de minimis-, για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των δενδροκαλλιεργητών λόγω αφενός των καιρικών συνθηκών και αφετέρου της επίπτωσης της ουκρανικής κρίσης στην αγορά φρούτων (επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο θα καταβληθούν στις αρχές του 2023).

Featured Image

Άμεσα η εκταμίευση

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης για τα λιπάσματα, η θέση της αγοράς και η επιδότηση του 2023

Η επιδότηση στα λιπάσματα καταβάλλεται για πρώτη φορά στα χρονικά, καθώς η τιμή τους έχει αυξηθεί έως και 200% τον τελευταίο χρόνο λόγω του ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου, που διαμορφώνει έως το 90% του κόστους τους. Για να λάβουν την επιδότηση, οι παραγωγοί έχουν περιθώριο έως την προσεχή Παρασκευή 25 Νοεμβρίου να «ανεβάσουν» στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς λιπασμάτων από 1η/10/21 έως 30/9/22.

Στελέχη του υπουργείου διευκρινίζουν ότι επελέγη το συγκεκριμένο σύστημα προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, άρα και η εκταμίευση των 60 εκατ. Ευρώ που προέρχονται από τον Προϋπολογισμό. Οι εταιρείες λιπασμάτων είχαν, πάντως, προτείνει η επιδότηση να καταβληθεί με βάση τα νέα τιμολόγια, ως κίνητρο για αγορές ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, άρα ως κίνητρο για στήριξη της παραγωγής.

Καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί επιδότηση στα λιπάσματα και το 2023, αφού ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 450 εκατ. ευρώ στα 27 κράτη-μέλη από το αποθεματικό της γεωργίας (στην Ελλάδα αντιστοιχούν περί τα 25 εκατ. ευρώ), ποσό που μπορούν να το αυξήσουν τα κράτη-μέλη από τους προϋπολογισμούς τους, η πρόταση των εταιρειών θα επανεξεταστεί από το υπουργείο, με μεγάλες πιθανότητες να υιοθετηθεί αυτήν τη φορά.Παράλληλα με τις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης των παραγωγών, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποδίδουν μεγάλη βαρύτητα και στη στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα. Ηδη έχουν προκηρυχθεί δράσεις 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ανοιχτό είναι και το καθεστώς για επενδύσεις στην αγροδιατροφή στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται έως τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου η νέα προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούν σύγχρονο εξοπλισμό και, για πρώτη φορά, αγορά οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης και αγορά γης.

Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζουν πρόγραμμα για την υποστήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων να καταστούν ενεργειακά αυτόνομοι μέσω της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Επισημαίνεται ότι το 2022 αναμένονται πληρωμές-ρεκόρ άνω των 1,2 δισ. ευρώ μόνο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μια από τις καλύτερες επιδόσεις διαχρονικά.

*Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 19/11/2022