Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου το αργότερο θα έχει τεθεί σε λειτουργία για να ανοίξει το σύστημα ΟΣΔΕ, ώστε να αρχίσει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Μαγνησίας να υποβάλλει τις δηλώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της τρέχουσας χρονιάς, με σημαντικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα τις βιώσουν από τον προσεχή Οκτώβριο και μετά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος, υπεύθυνος στην «Αγρομηχανική Βόλου», προτρέπει τον αγροτικό κόσμο να μη βιαστεί να ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του, αφού αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην ΚΑΠ μετά και την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, πριν από το Πάσχα ο κόσμος θα πληρωθεί τα Οικολογικά Σχήματα με βάση τις εγκρίσεις και τα τιμολόγια του 2023. Όμως, από την τρέχουσα χρονιά και μετά, οι παραγωγοί που δηλώνουν μέχρι 100 στρέμματα δε θα ελέγχονται για υποχρέωση ένταξής τους στα Οικολογικά Σχήματα.

«Έχουμε τις πληροφορίες ότι το ΟΣΔΕ θα ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Αλλά το ΟΣΔΕ εξαρτάται 100% από τις αποφάσεις των 27. Στο μεταξύ, θα ξέρει και ο κόσμος ποιοι παραγωγοί υποχρεούνται να ενταχθούν ξανά σε Οικολογικά Σχήματα και ποιοι όχι. Γιατί όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν και να οριστικοποιηθούν πριν τις ευρωεκλογές. Άρα όλα αυτά θα εφαρμοστούν για το ΟΣΔΕ του 2024. Γι’ αυτό, καλό θα είναι να μη βιάζονται οι παραγωγοί μας. Πέρυσι το ΟΣΔΕ άνοιξε τον Αύγουστο και υπήρξαν σοβαρά προβλήματα. Εφόσον υπάρχουν δε θα πρέπει να βιαστεί ο κόσμος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κούντριας.

Στα «σκοτάδια» για τις πληρωμές Οικολογικών Σχημάτων

Στο μεταξύ, μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία σαφή ενημέρωση στους αγρότες που έχουν ενταχθεί στα Οικολογικά Σχήματα, ποια θα είναι τα τελικά ποσά με τα οποία πρόκειται να πληρωθούν οι παραγωγοί, την ώρα που έκλεισε οριστικά η πλατφόρμα για τις διορθωτικές δηλώσεις.

Featured Image

Όπως εξηγούσαν παραγωγοί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϋπολογισμός των Οικολογικών Σχημάτων έχει υπερκαλυφτεί και αυτό προκαλεί ανησυχία, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα φοβούμενοι ότι θα υπάρξει «ψαλίδι» στις ενισχύσεις που αναμένουν να λάβουν.

Το πιο ανησυχητικό για τους παραγωγούς είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ενημέρωση, ιδιαίτερα, δε, όταν αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανοίξει το ΟΣΔΕ για την υποβολή αιτήσεων για τα δικαιώματα του 2024.

Το ερώτημα, όμως, που τίθεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους παραγωγούς είναι «με ποιον ακριβώς τρόπο θα ανοίξει εκ νέου πλατφόρμα», όταν «η εφαρμογή για το 2023 έκλεισε πρόσφατα, και μάλιστα με απανωτά λάθη». Κάποιοι εκτιμούν ότι για επικοινωνιακούς λόγους το ΟΣΔΕ πράγματι θα ανοίξει έως τα τέλη του μηνός, αλλά η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων δεν θα είναι σε πλήρη λειτουργία και θα αποκαθίσταται σταδιακά, όπως, εξάλλου, γίνεται τα τελευταία χρόνια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Πηγή: Ταχυδρόμος

Featured Image