Στην ώρα τους θα αρχίσουν ξανά οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία, την ερχόμενη Πέμπτη (21.7.2022) μετά την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης συντήρησης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν στο Reuters δύο ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια εξαγωγής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τον αγωγό Nord Stream 1, οι ροές θα ξαναρχίσουν στην ώρα τους. Όμως, η δυναμικότητα του αγωγού θα είναι μειωμένη και δεν θα παρέχει περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω του οποίου πραγματοποιείται το 30% και πλέον των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στις 11 Ιουλίου για διάστημα δέκα ημερών για την ετήσια συντήρηση του.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιμένει τον αγωγό να επαναλειτουργήσει μετά τις εργασίες συντήρησης, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της νωρίτερα σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για θέματα προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν.

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 40% τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις σε σχέση με την επιστροφή της τουρμπίνας της Siemens Energy που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά.

Featured Image

«Αυτές (η Gazprom) θα επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την 11η Ιουλίου» δήλωσε μια από τις πηγές σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από την Πέμπτη.

Η εφημερίδα Kommersant έγραψε χθες, επικαλούμενη άτομα που είναι γνώστες του θέματος, ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα αεροπορικώς στην Γερμανία στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των επισκευαστικών εργασιών.

Μια από τις πηγές ανέφερε ότι η τουρμπίνα είναι αδύνατον να εγκατασταθεί εκ νέου έως τις 21 Ιουλίου. Η εταιρεία Gazprom και Nord Stream 1, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ newsit.gr