Στόχος της ΕΕ είναι να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές σιταριού και λιπασμάτων και τις αναμενόμενες ελλείψεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA) και στα Βαλκάνια με «διπλωματία τροφίμων» για να αντιμετωπίσει το αφήγημα της Ρωσίας σχετικά με τον αντίκτυπο της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η επισιτιστική ανασφάλεια προκαλεί “δυσαρέσκεια” σε ευάλωτες χώρες σε αυτές τις περιοχές, ενώ η Μόσχα παρουσιάζει την κρίση ως συνέπεια των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αποτελεί πιθανή απειλή για την επιρροή της ΕΕ, πρόσθεσε ο διπλωμάτης, την οποία σκοπεύει να αντιμετωπίσει με “διπλωματία τροφίμων και μάχη αφηγήσεων”.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν υποδαυλίσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και κλιμακούμενες τιμές ενέργειας.

Τα έθνη ΜΕΝΑ, ιδιαίτερα η Αίγυπτος και ο Λίβανος, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το σιτάρι και τα λιπάσματα από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Αντιμετωπίζουν αύξηση των τιμών μετά από πτώση των προμηθειών από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

“Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε την περιοχή”, ανέφερε δεύτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Το μπλοκ των 27 μελών επιθυμεί επίσης να ενισχύσει τις διεθνείς προσπάθειες για μετριασμό των επιπτώσεων των ελλείψεων και θα ανακοινώσει σύντομα μαζί με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ νέες πρωτοβουλίες.

Η Γαλλία, ο μεγαλύτερος γεωργικός παραγωγός της ΕΕ, προωθεί πρωτοβουλία με τίτλο “FARM”, η οποία θα περιλαμβάνει παγκόσμιο μηχανισμό διανομής τροφίμων για τα φτωχότερα έθνη.

Η Γαλλία σκοπεύει να εξασφαλίσει διεθνή συμφωνία για το σχέδιό της πριν το τέλος της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ τον Ιούνιο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν σε δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες την Τρίτη μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και υπηρεσιών τροφίμων του ΟΗΕ στη Ρώμη.

Η Ουγγαρία πρότεινε την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής της ΕΕ μεταβάλλοντας τους στόχους της για το κλίμα.

Και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) επιβεβαίωσε ότι εξετάζει ένα μηχανισμό χρηματοδότησης των εισαγωγών τροφίμων.

Ωστόσο, η υπηρεσία εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ ανέφερε ότι η συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή του FAO Κου Ντονγκιού στην παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια είναι “προκλητική”, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που είδε το Reuters, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πιέζει τον FAO να δράσει γρήγορα.

Featured Image

Σε έναν κατάλογο συστάσεων στην ιστοσελίδα του FAO, ο Qu δήλωσε: «Οι χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων από τη Ρωσία και την Ουκρανία θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές για να απορροφήσουν το σοκ».

Οι Βρυξέλλες θεωρούν τις επικοινωνιακές εκστρατείες της Ρωσίας για την επισιτιστική κρίση παραπληροφόρηση, ανέφερε ο πρώτος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν περιορίζει το εμπόριο τροφίμων με τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις της ΕΕ για τις ρωσικές εξαγωγές έχουν συνήθως εξαιρέσει τα τρόφιμα, αλλά όχι τα λιπάσματα, των οποίων οι εξαγωγές από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία έχουν περιοριστεί.

“Δεν είναι οι κυρώσεις που δημιουργούν τον κίνδυνο μιας μελλοντικής επισιτιστικής κρίσης, είναι η κατοχή της Ρωσίας… της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Γάλλος Λε Ντριάν.

Η Ρωσία δυσκολεύει επίσης την Ουκρανία να μεταφέρει γεωργικά προϊόντα επιτιθέμενος σε λιμάνια και βομβαρδίζοντας την αποθήκευση σιταριού, δήλωσε τη Δευτέρα ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ρωσία, η οποία έχει περιορίσει τις εξαγωγές σιταριού, έχει βομβαρδίσει αρκετές εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στην Ουκρανία.

Και ενώ οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης σιταριού είναι πλήρεις, η Ουκρανία δεν μπορεί να εξάγει λόγω έλλειψης καυσίμων, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η ΕΕ προσπαθεί να διευκολύνει τις εξαγωγές τροφίμων μέσω πολωνίας και στηρίζει την παράδοση καυσίμων σε Ουκρανούς αγρότες για να αμβλύνει την κατάσταση, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Η ΕΕ παρέχει επίσης οικονομική στήριξη στα πιο ευάλωτα έθνη, ανακοινώνοντας την προηγούμενη εβδομάδα 225 εκατομμύρια ευρώ (244 εκατομμύρια δολάρια) σε βοήθεια προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σχεδόν τα μισά από αυτά θα κατευθυνθούν στην Αίγυπτο, ενώ ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Παλαιστινιακή Αρχή πρόκειται να λάβουν κεφάλαια έκτακτης ανάγκης μεταξύ 15 και 25 εκατομμυρίων ευρώ (16,2 εκατομμύρια δολάρια και 27,1 εκατομμύρια δολάρια) το καθένα.

Άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ (324.8m δολάρια) σε γεωργική στήριξη πρόκειται να χορηγηθούν σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο τακτικής χρηματοδότησης της ΕΕ στην περιοχή, με τη Σερβία να θεωρείται ανησυχητική λόγω των εντατικών ρωσικών επικοινωνιών στην περιοχή, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ.

ΠΗΓΉ: ΡΌΙΤΕΡΣ