Η στήριξη των αγροτών μας και κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης είναι συνεχής, τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη με τίτλο «Κατανομή του αποθεματικού κρίσης εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης σε όλους τους αγρότες του τομέα των οπωροκηπευτικών».

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί συνολικά ενισχύσεις στους αγρότες που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης από τον ΕΛΓΑ από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί σε αποζημιώσεις 490 εκατ. ευρώ.

Γενικά έχουν καταβληθεί για τη στήριξη των παραγωγών τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν διαχρονικά, χωρίς να υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση, σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι για την ενίσχυση των αγροτών υπήρξαν τρεις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης:

  • από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ, όπου δόθηκαν 26,2 εκατ. ευρώ
  • από τη μεταφορά του 5% του Πυλώνα ΙΙ του ΠΑΑ, από όπου δίνονται 89 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Και,
  • από εθνικούς πόρους, από όπου έχει δοθεί το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων για αγορά ζωοτροφών, επιδότηση στην αγορά πετρελαίου κίνησης, επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στην αγορά λιπασμάτων κλπ.

Τα 26 εκατ. ευρώ εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δόθηκαν με βάση τις κατευθύνσεις που περιγράφοντο στη σχετική οδηγία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όλο αυτό το διάστημα της κρίσης γίνεται αξιοποίηση εθνικών πόρων για στήριξη πρωτογενούς τομέα με συγκεκριμένες στοχεύσεις και προσανατολισμούς.

Featured Image

Οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης εξετάζονται συνεχώς για να μπορέσει να υπάρξει στήριξη, όπου αυτή απαιτηθεί:

«Τα 490 εκατ. ευρώ που έχει καταβάλλει ο ΕΛΓΑ και τα 500 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων είναι η έμπρακτη απόδειξη της στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Από την πλευρά της η κυρία Τζάκρη είπε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να κατανείμει ευρωπαϊκά κονδύλια με παρακρατήσεις των άμεσων ενισχύσεων των ίδιων των παραγωγών:

«Επιλέξατε, αντί να τριπλασιάσετε το ποσό και να το πάτε στα 79 εκατ. ευρώ με εθνικούς πόρους για να ενισχύσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό αγροτών που πλήττονται βάναυσα από τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης να τα δώσετε μόνο σε 20.300 (οργανωμένους) παραγωγούς. [..] αντί να ενισχύσετε 300.000 αγρότες που είναι όλος ο τομέας των οπωροκηπευτικών».

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει (τους υπόλοιπους αγρότες) “να παλεύουν μόνοι τους” απέναντι στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής, χωρίς να μπορούν διαθέσουν καν τα προϊόντα τους.

Featured Image