Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο και το Παρίσι υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς η μεταβλητότητα που τροφοδοτείται από την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ υποχώρησε και ο διάδρομος εξαγωγών από την Ουκρανία σε περίοδο πολέμου αναμένεται να συνεχιστεί παρά τις διαφορές μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στις τρέχουσες συνομιλίες. Κάτω από τα 30 λεπτά το σκληρό σιτάρι.

Το καλαμπόκι και η σόγια σημείωσαν επίσης πτώση, καθώς οι έμποροι παρακολουθούσαν τις καιρικές συνθήκες στις ζώνες καλλιέργειας των ΗΠΑ και της Νότιας Αμερικής.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade Wv1 έκλεισε τη νυχτερινή συνεδρίαση με πτώση 0,5% στα 6,81 δολάρια το μπούσελ.

Στην Ευρώπη, το σιτάρι Μαΐου BL2K3 στο Euronext σημείωνε πτώση 1,1% έως τις 1304 GMT.

Οι αγορές σιταριού είχαν κερδίσει έδαφος τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους την Παρασκευή, εν μέρει λόγω της κάλυψης των ανοικτών θέσεων καθώς οι επενδυτές αναστατώθηκαν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου παρέμειναν υπό πίεση την Τρίτη, αλλά η προσοχή των επενδυτών στράφηκε στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ. MKTS/GLOB

Οι αγορές σιτηρών αξιολογούσαν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας για τον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας, με το Κίεβο να απορρίπτει τη ρωσική πίεση για μικρότερη παράταση 60 ημερών αυτή τη φορά.

Featured Image

“Παρόλα αυτά, και οι δύο πλευρές φαίνεται να θέλουν να διατηρήσουν τον διάδρομο σιτηρών και επομένως είναι πιθανό να συμφωνήσουν στην παράτασή του”, ανέφερε η Commerzbank σε σημείωμά της.

“Τούτου λεχθέντος, και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν πιθανότατα να προσπαθούν να προωθήσουν αλλαγές στη συμφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει σημαντικό το ενδεχόμενο σύγκρουσης”.

Η Ρωσία και η Ουκρανία συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων σιτηρών στον κόσμο και η δημιουργία του διαδρόμου έχει συμβάλει στην ψυχραιμία των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων που έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Η ξηρασία σε μέρος των αμερικανικών πεδιάδων στήριζε επίσης τις τιμές του σιταριού.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) σε εβδομαδιαία έκθεση για τις καλλιέργειες τη Δευτέρα βαθμολόγησε το 17% του χειμερινού σιταριού στον κορυφαίο παραγωγό Κάνσας σε καλή έως άριστη κατάσταση, ενώ εκτιμά ότι το 55% του χειμερινού σιταριού των ΗΠΑ παράγεται σε μια περιοχή υπό ξηρασία.

Το καλαμπόκι Cv1 της CBOT έχασε 0,5% στα 6,10-1/4 δολάρια το μπούσελ και η σόγια Sv1 υποχώρησε 0,1% στα 14,90-1/2 δολάρια το μπούσελ.

Οι απώλειες από την ξηρασία στην Αργεντινή στήριξαν τις τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας, αν και η προοπτική μεγάλων συγκομιδών στη Βραζιλία μετρίασε τις ανησυχίες για την προσφορά.