Το τριήμερο 18-20/3/2022 πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Β. Εύβοιας, στην Αγία Άννα Εύβοιας, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.Κεδίκογλου. Ο ΥφΑΑΤ αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάπτυξη και αναβάθμιση αλιευτικών καταφυγίων, στη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και δημοτικών σφαγείων στη Βόρεια Εύβοια, παρουσία του Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας κ. Σταύρου Μπένου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης και Ιστιαίας –Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς, εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, τοπικοί φορείς και παράγοντες.

Κτηνοτροφία και τη δημιουργία Σφαγείων: Ζώνες βόσκησης & πρώτο πτηνοτροφικό πάρκο

Ο ΥφΑΑΤ αναφερόμενος στη κτηνοτροφία και τη δημιουργία Σφαγείων ανέφερε «Από κοινού με τον κ. Αμυρά, σχεδιάσαμε ζώνες βόσκησης, διότι μέχρι και πρόσφατα ήταν εντός των δασών που πλέον απαγορεύεται όσο είναι περίοδος αναδάσωσης. Χωροθετούνται οι περιοχές για τα κοπάδια καθώς και οι ζώνες πρόσβασης. Παράλληλα, βρίσκομαι σε επαφή με τον καθηγητή κ. Ζέρβα του Γεωπονικού πανεπιστημίου, προκειμένου να σχεδιαστεί το πρώτο κτηνοτροφικό πάρκο στη Β. Εύβοια ώστε να μπορέσουμε να δούμε και αυτή τη μέθοδο εκτροφής. Από τα πρώτα στοιχεία που έχω, είναι πολλά υποσχόμενη».

Ειδικά για τα σφαγεία σημείωσε «Με τη βοήθεια της Περιφέρειας που χρηματοδοτεί τη μελέτη, του δήμου Μαντουδίου –Λίμνης- Αγ. Αννα, που μας προσέφερε την περιοχή, προχωράμε στη δημιουργία του πρώτου Σφαγείου στη Β. Εύβοια, κάτι που χρειαζόμασταν χρόνια τώρα. Ένα σφαγείο είναι απολύτως απαραίτητο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη Β. Εύβοια».

Μελισσοκομικά πάρκα: Τα πρώτα μελισσοκομικά πάρκα στα “καμμένα”

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα μελισσοκομικά πάρκα  «Σε συνεργασία με τον Γ.Αμυρά, σχεδιάζουμε τα πρώτα μελισσοκομικά πάρκα στην Ελλάδα και μάλιστα δυο από αυτά θα γειτνιάζουν σε καμένες περιοχές, γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν μέλισσες ώστε για να αναγεννηθεί η χλωρίδα γρηγορότερα. Είναι μια σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Με τον καθηγητή κ. Θωμαϊδη του Καποδιστριακού πανεπιστημίου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα προχωρήσουμε σε μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη των μοναδικών ιδιοτήτων του πευκόμελου της Εύβοιας έτσι ώστε να δρομολογηθεί ως προϊόν με ονομασία προέλευσης. Είναι ένα όπλο του πρωτογενούς τομέα στη Β. Εύβοια, που πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Αλιευτικά καταφύγια: Καταφύγιο στον Αγ. Γεώργιο & θαλάσσιος τουρισμός

Featured Image

Τοποθετούμενος σχετικά με τα αλιευτικά καταφυγία σημείωσε ότι «Παράλληλα με το αλιευτικό καταφύγιο στην Αγ. Άννα προχωράμε και αυτό στον Αγ. Γεώργιο Λιχάδας, όπως και στο τουριστικό καταφύγιο στις Ροβιές. Το πρόγραμμα θαλάσσιου τουρισμού, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, δρομολογεί την αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων σε όλη τη Β.Εύβοια. Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων παράλληλα με άλλες δράσεις για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού».

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε τη χάραξη του Νέου οδικού άξονα, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον Κωνσταντίνος Ζέκκο, που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, είναι η πλέον ενδεδειγμένη από πλευράς κόστους και δυνατότητας συντήρησης.

Ο κ.Κεδίκογλου, κατά την τοποθέτησή του στο πανηγυρικό κλείσιμο της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι η Βόρεια Εύβοια διαθέτει σημαντικούς πόλους τουριστικής έλξης καθώς αναδεικνύεται σε κέντρο εναλλακτικού τουρισμού χάρη στην προώθηση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, όπως είναι ο αλιευτικός και θαλάσσιος τουρισμός.

«Στο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού, που αναπτύσσεται σε όλη την Εύβοια, θα διεξάγονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες και άλλα αθλητικά events. Επιπλέον, χάρη στο Μνημόνιο που υπογράψαμε με το Υπουργείο Τουρισμού, εφαρμόζεται ο αλιευτικός τουρισμός. Μάλιστα η πρώτη ημερίδα για την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, θα διεξαχθεί στην Ερέτρια σε τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι του τουρισμού και οι αλιείς για τις νέες αυτές μορφές δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση του εισοδήματός τους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και έντονη επιθυμία από καλλιτεχνικά σχήματα να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας.

Καταλήγοντας, ο ΥφΑΑΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του προγράμματος ανασυγκρότησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Χαίρομαι να βλέπω την ολιστική συνέργεια όλων των δυνάμεων στο ολιστικό σχέδιο Μπένου. Πρόκειται για μια συνέργεια μεταξύ δημόσιων φορέων, επιστημονικού δυναμικού, τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων. Όλοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο τόπος μας μετά από μια τρομακτική δοκιμασία. Νιώθω ακόμα πιο αισιόδοξος γιατί θα τα καταφέρουμε. Αυτός ο τόπος μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν την καταστροφή».

Μένει να δει η τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρη η χώρα εάν όλες οι προαναφερόμενες εξαγγελίες θα γίνουν πράξη εγκαίρως, ώστε να διασωθεί ο επίγειος παράδεισος της Βόρειας Εύβοιας.

Agrogata